събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Билков календар за месец март

Билков календар за месец март

Март е месец, през който няма цъфтящи билки по нашите земи, но някои лековити растения са „скрили“ целебните си качества в подземните си органи. Сега е времето да се събират корени от пирей, ранилист, репей (чичек) и медицинска ружа.

Коренището на пирея се изважда преди да е започнало развитието на надземната част. Другата възможност е едва към края на лятото, когато спира развитието, листата и стъблата  увяхват, а семената са узрели. Извадените корени се почистват старателно от пръстта и останките от надземната чат, измиват се и се нарязват на късове, д0ълги до 20 сантиметра. Сушат се на сянка или в сушилна при температура 50 градуса.Сполучливо изсушените корени имат жълтеникав цвят и сладникав вкус. Нямат миризма. Съхраняват се на сухо и проветриво място

На ранилиста се използват както корените, така и надземната част (стръкове), но сега може да се събират единствено корени. Извадени от почвата, те се почистват и изминат. Сушат се на сянка или слънце, както и в сушилня при температура до 45 градуса. Изсушената друга се отличава със специфична миризма и с горчив вкус. Съхранява се на сухо и проветриво място.

За корените на репея характерно е изискването, че трябва да са от едногодишни растения. Корените на двегодишните не могат да се използват, те са вдървенени и кухи. Едногодишните растения се познават по това, че не са развили стъбло, което налага необходимостта от добре познаване на растението, както и на по-компактните му находища. Извадените корени, вретеновидни и дълги, след като се почистят и измият, се нарязват на късове с дължина до 15 см. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Изсушени, те са тъмно кафяви, а сърцевината им е сиво-жълта. Имат горчив вкус, но нямат миризма. Съхраняват се на сухо и проветриво място.

Корените на медицинската ружа, след като се извадят и почистят от тънките корени, се обелват, за са отстранят ликовите влакна. Не се ли отстранят, изсушеният материал не може да се се стрие на прах. Подготвените по този начин корени се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45 градуса. Добре изсушени, те са бели или жълтеникавобели, имат сладникав вкус и слаба характерна за билката миризма. Съхраняват се на сухо и проветриво място

Вашият коментар