събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg

Билков календар за месец септември

Билков календар за месец септември

Започналото събиране на корени от вълча ябълка, гръмотрън, иглика, пирей; листа от живовлек, лудо биле (беладона), малина; цвят от лопен; листа и цвят от ружа; стръкове хвощ и плодове от червен глог и черен бъз продължава и през септември. През септември започва събирането на:

Божур. Събират се корените и това продължава до ноември. Извадените корени след старателно почистване се сушат на сянка или в сушилня при температура до 50 градуса. Добре изсушени, те са тъмнокафяви с неприятна миризма и горчив вкус

Брош. Интерес представляват 3-4 годишните растения. Събират се корените през септември и октомври, когато надземната част на растението е започнала да увяхва. Почистени и измити, те се сушат на слънце, на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Бял имел. Клонките и листата на това паразитиращо по овошки и горски дръвчета растение се събират от септември до края на март, но само от растящите по боровете. Изрязани или изскубани, те се почистват от всички части, които нямат зелен цвят и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45 градуса. Изсушената билка трябва да има зелен цвят с жълтеникъв оттенък, да няма миризма и да е слабо горчива. Неправилно изсушена, почернява.

Бял оман. Събирането на корени от бял оман започва откъм края на септември и продължава през октомври и ноември, за да се възобнови за кратко още в ранна пролет. Интерес представляват младите месести коренища, старите и вдървесинели части се отстраняват. Отбраните части се измиват и нарязват на парчета, дълги около 10 см. Сушат се бързо на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Правилно изсушени, корените отвън са сиво-кафяви, а отвътре – сивобелезникави с кафяви точки и характерна миризма.

Глухарче. Събирането на корени от глухарче започва, когато листната розетка вече увяхва, продължава до късна есен и се подновява в ранна пролет. Събраните през есента са по-богато на лечебни вещества. Извадените и почистени корени се сушат на сянка или в сушилна при температура до 40 градуса. Приемат се за изсушени в момента, в който,  счупени, не отделят млечен сок. Те трябва да са светлокафяви до тъмнокафяви на цвят, да са без миризма и със слабо горчив вкус.

Див кестен (конски кестен). Семената (неправилно наричани от някои плодове) на тоз широко разпространен  у нас декоративен вид се събират след разпукването на зелената им обвивка. Сушат с на сянка или в сушилня при температура до 60 градуса. Правилно изсушени, те са червено-кафяви, нямат миризма, а вкусът им е горчиво-стипчив.

Дилянка. Корените се събират след като надземната част на билката започне да завяхва. Изкопаните коренища се почистват, измиват се със студена вода, след което се „решат“ със специален железен гребе, за да се отстранят нишковидните коренови власинки. След това корените се нацепват надлъжно и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35 градуса. Изсушената дрога има светлокафяв цвят, сладникаво-горчив вкус и характерна миризма.

Мъжка папрат. Коренищата на мъжката папрат се изваждат, почистват от пръстта и без да се мият се нарязват на късове до около 10 см дължина. Сушат се на слънце или в сушилня до 55 градуса. Изсушеното коренище е кафяво отвън, а отвътре е светлозелено, има стипчиво-горчив вкус и характерна миризма.

Ранилист. Корените се изваждат, почистват и измиват. Сушат се на сянка, на слънце или в сушилня при температура до 45 градуса. Изсушени, те имат специфична миризма и горчив вкус.

Репей (чичек). Репеят е двегодишно растение. През първата година образува листна розетка, а през втората пуска цветоносно стъбло, цъфти и дава семена. Интерес представляват корените от едногодишните растения, които се разпознават по това, че нямат стъбло. Изваждането им започва през септември и продължава през октомври, след което се подновява за известно време през март. Извадените корени се почистват, измиват и нарязват на късове до 15 см. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Правилно изсушени, те са тъмнокафяви, а сърцевината им е сиво-жълта. Нямат миризма, но вкусът им е горчив.

Хвойна. Плодовете се берат след узряването им през септември и беритбата продължава докъм края на ноември. Това става най-често, като клонките се стръсват и плодовете падат върху предварително застлано платнище.Сушат се бързо на проветриво и сенчесто място или в сушилня при постоянна вентилация и температура до 35 градуса. Изсушените плодове имат тъмновиолетов цвят, отвътре са тъмнозелени, сладникав вкус и приятна миризма. Плодовете на казашката хвойна имат неприятна миризма, което налага да с внимава при беритбата.

Шипка. Плодовете на шипката се берат малко преди пълното им узряване, когато придобият яркочервен цвят, но са все още твърди. В това състояние са в различно време през септември и октомври в зависимост от месторастенето им.  Сушат се и на сянка, но предпочитанията са да се използват сушилни, тъй като при сушенето на сянка се губи част от съдържанието на витамин С. В сушилня процесът протича бързо при температура до 100 градуса. Изсушените плодове са оранжево-червени до тъмночервени, без миризма, с кисело-стипчив вкус.

Вашият коментар