събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защита

Борбата с маната и оидиума си остава основна грижа през целия юли

Борбата с маната и оидиума си остава основна грижа през целия юли

Добри съвети за лозаря през юли

          

Празните места в лозето може да попълните и през лятото. По една или друга причина някои главини в лозето загиват. Мястото им не бива да остане празно. Да се запълни с млада лозичка не може, защото старите я потискат. Затова се прибягва до попълването с отводи. Стара практика е попълването със зрял отвод. Със същия успех може да се използват и зелени леторасти. Месец юли, особено началото му, е много подходящ за тази работа – леторастите са достатъчно дълги и до есента пускат силни корени.

Както и при зрелия, така и при зеления отвод предварително се изкопава канавка до мястото на загиналата лоза, дълбока 30-40 см и толкова широка. Дъното и се покрива с прегорял оборски тор и се размесва с почвата. Леторастът се почиства от колтуците, мустаците и листата в онази му част, която ще бъде положена в канавката, а върхът му остава цял. След това се полага на дъното и се прикрепва с буци пръст или предварително подготвени чаталчета. Покрива се с рохка пръст, а върхът се прегъва вертикално и се привързва към колче (виж фигурата). Много е важно отводът да се полее обилно, за да израснат бързо корени. Това се прави преди окончателното му покриване с почва. До есента се налагат още 1-2 или повече поливки. Поливането е единственото неудобство, защото лозята често се намират далеч от водоизточници. Но вода може да бъде откарана и в съдове, защото не става дума за напояване на лозе, а на отделни лози.

Борбата с маната и оидиума си остава основна грижа през целия юли. Пръсканията се извършват съобразно бързото развитие на новия прираст и метеорологичните условя. Обикновено се налагат четири пръскания.

Наложителни са редовни проверки за поява на гроздови молци и акари.

Жълтият лозов акар е много малък, поразиите му са много големи. За да го видите, ще ви трябва лупа. Иначе е почти незабележим. Но намножи ли се, поразиите му се виждат отдалече. Нападнатите леторасти потъмняват, покривайки се с тъмнокафяв налеп. Стават крехки и чупливи, често загиват. Акарите се настаняват и по листата, най-вече младите, те пожълтяват от множеството убождания, после потъмняват и загиват.

Неприятелят го има във всички лозарски райони на страната. Зимуват възрастните женски индивиди под старата кора на лозите, където се струпват със стотици. Напролет се разпълзяват към младите леторасти, после по листата, ресите и гроздето. Започват да снасят яйца през май и до есента се развиват 6-8 поколения.

Изключително важен момент от борбата с лозовия акар е почистването и изгарянето на старата кора наесен. Това може да сведе числеността му под прага на икономическа вредност. Ако и това не помогне, прибягва се до някой от следните акарициди:

 

 


 

Препарат

Начин на действие

Концентрация в %

Доза – г(мл)/дка

Карантинен срок

Категораия за употреба

Аполо 50 СК

Контактно

0,04%

60

3

Енвидор 240 СК

Контактно и стомашно

40  мл/дка

14

3

Масяй ВП

Контактно и стомашно

25 г/дка

21 слива

30 ябълка и круша

2

Нисоран 5 ЕК

Локално системен с контактно действие

0,05%

30

3

Ортус 5 СК (Денитрон 5 СК)

Контактно

0,05%

15

2

Санмайт 20 ВП

Контактно

0,05%

30

2

Вашият коментар