сряда, април 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарГоведаЖИВОТНОВЪДСТВО АгрокалендарЗащитаОвцеОтлгежданеПЧЕЛАРСТВОРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Добри съвети през август за градинаря, овощаря, лозаря и пчеларя

Добри съвети през август за градинаря, овощаря, лозаря и пчеларя

За градинаря

 

Средноранните домати, голяма част от които са предназначени за преработка както при поромишлени, така и при домашни условия, са в процес на масово узряване. Това предполага своевременна беритба с оглед ефективното им оползотворяване. Редом с нормалните плодове откъсвайте и поставяйте в отделни съдове болните и повредените. Така ще огранчите развитието на причинителите на болести и дадете възможност за наедряването и узряването на онези плодове, които не са достигнали беритбена зрялост.

Късните домати е дбре да оформите като двустъблени растения чрез запазването на колтук в зоната на първото съцветие, ако за това не е имало уславия през миналия месец. Почвата поддържайте умерено влажна, поливките се налагат през 5-7 дни.

Средноранният пипер навлиза в период на обилно плододаване. При всяка беритба се откъсват и деформираните или повредени плодове. Това, заедно с навременната беритба, позволява бързо да нарастват новите. Така добивът се повишава. Прекратете беритбите до момента на пълното узряване, ако ще използвате чушките за сушене.

Дините и пъпешите с в момент на масово узряване. За да не се откъсват стъблата, при беритбата използвайте остър нож.

Късният фасул се нуждае от системни грижи, предимно поливане, окопаване след всяка поливка и опазване от болести и неприятели. Беритбите от ранните посеви вейков (увивен) фасул продължават.

Бамята е в период на масов цъфтеж и плододаване. Плодовете се берат докато са млади, дълги до 4-5 см. Такива стават няколко дни след прецъфтяването. Затова беритбите следват през ден или всеки ден до образуването на първите слани. Навремената беритба повишава добива.

Късното зеле и късният карфиол сега са във възраст, в която се нуждаят от редовно поливане и окопаване. Второто поредно окопаване се извършва около две седмици след първото и е желателно да бъде придружено от подхранване. В този период младите растения са лесна плячка на земните бълхи, срещу които следва да се предприемат съответни действия. Възможни са нападения от листни въшки, както и развитието на болестта мана.

Салатите може да бъдат готови за консумация през есента, ако в началото на август се засеят семената за производство на разсад. Късното им отглеждане е по-успешно в районите с продължителна есен.

Спанакът започва да се засява в края на август. Ако сте решили да го отгледате с цел за берете до късна есен, сега трябва да обработите почвата, освободена от предшественика (ранни картофи, ранни краставици или домати, ран зелен фасул и др.)  на дълбочина 18-20 см. Когато предшественикът е торен незадоволително, с обработката се внасят органични торове (напълно разложени), както и минерални – суперфосфат и калиев сулфат.

Лукът, отглеждан от арпаджик, се изважда и се суши в продължение на 10-15 дни на слънце. За тази цел го наредете върху лехите така, че стъблата да покриват луковиците.

 

 

За овощаря

 

Поливането на младите и на възрастните овощни дръвчета е наложително поради настъпилото естествено засушаване, съпроводено от високи летни температури. Поливането на къснозреещите сортове и видове през първата половина на месеца допринася съществено за наедряването на плодовете.

Грижите по формирането на короните на младите дръвчета продължават. Проверете състоянието на привръзките и разпонките. При нужда бъдещите скелетни клони и скелетни разклонения се насочват в правилната посока чрез допълнително привързване или поставяне на разпонки.

Ягодите полейте и окопайте още в началото на август, ако това е сте направили през последните дни на юли. Редовно премахвайте и ластуните, за да не изтощават растенията, които предстои да заложат цветни пъпки. Този процес започва към края на август и предварителното подхранване на растенията със суперфосфат допринася за активизирането му и правилното му протичане.

Малините подлежат на резитба. Изрязват се до основата всички дали вече плод леторасти. Техният живот приключва и те са ненужни на растенията, в повечето случай са развъдник на болести и неприятели и място на презимуването им след като изсъхнат до есента. Премахват се и някои млади леторасти, ако са слаби или сгъстяват много насаждението.

Къпините от сортовете със стелещи се стъбла може все още да се размножават по метода на върховото вкореняване. Колкото по-рано се извърши това през месеца, толкова по-добре.

Късните сортове ябълки и круши започват да зреят последователно от началото на септември. Това предполага своевременна подготовка на беритбения инвентар. Потягайте съдовете, стълбите и всичко свързано с безопасността при беритбата. Помещенията за съхранение трябва да се ремонтират и дезинфекцират. Дезинфекцира се и вече употребяваният амбалаж, в който ще се поставят за съхранение плодовете от късните сортове, като за целта се потапя в трипроцентов разтвор на меден сулфат (син камък) и се суши на слънце

Под теглото на плодовия товар или под напора на вятъра не е изключено някой клон на овощно дръвче да се откърши. Това по-често става, когато излиза под неподходящ ъгъл от водача. За предпазване от такова отчесване се прибягва до различни начини на подпиране и привързване. Но когато бедата е станала, необходими са незабавни мерки. Иначе през раните ще навлязат гнилостни бактерии, а това застрашава живота на цялото дърво. Ще помогне единствено възстановяването на клона в първоначалното му положение, при което може да се постигне, макар и непълно срастване.

Почистете раните с остър нож. След това доближете клона към мястото на отцепване и го привържете, както е показано на фигурата. За да не се нарани кората, подложете под притяжките подходящ материал. – велпапе, парче плат и др. Допълнителното подпиране на клона ще подпомогне срастването. И не бързайте със снемането на превръзката. Може да остане и до края на живота на пострадалото дръвче.

Откършен клон

 

 

За лозаря

 

Гроздето от ранните десертни сортове лози започва да узрява. Проредете листата

около гроздовете с цел да проникнат повече слънчеви лъчи, което ще подобри процеса на зреенето и натрупването на повече захари. Чрез прореждане на листата се постига и по-добро проветряване, което намалява риска от развитие на болестта сиво гниене.

Новозасадените лозички разкрийте почти до основата на подземното им стъбло и изрежете всички корени по него, с изключение на най-нискоразположените. След резитбата веднага заровете, но купчинките пръст над тях не възстановявайте, за да узерият на слънце младите леторасти в основата си.

Подготвяйте вече инвентара за беритбата на виненото грозде и направата на вино. Хубаво вино може да стане само в безупречно чисти съдове. В това отношение употребяваните крият сериозни рискове. При неправилното им съхранение по дъгите се развива плесен, чиято миризма, поета от виното, е крайно нежелателна. Много неприятно е, ако е допуснато виното в тях да се вкисели. Това е предпоставка да вкисне и новото вино. Ето защо от реколта до реколта съдовете трябва да се поддържат чисти. Затова веднага след източване на виното те се измиват със студена вода, подсушават се и се напушват със серен дим, като се изгарят серни лентички или сяра в количество 2-3 г за 100 л вместимост. Така подготвени се оставят за съхранение в сухи помещения и веднъж месечно се напушва със серен дим. След такова съхранение около две седмици преди гроздобера се закисват, за да не пропускат между дъгите, запарват се с гореща вода, опушват се със серен дим и се употребяват веднага. Ако се наложи да се изчака някой и друг ден, серният дим трябва да остане затворен в тях.

Когато е допуснато да се развие плесен в съда, процедурата по подготовката му е малко по-сложна. Ако плесента е неотдавнашна, тя е сивобелезникава на цвят, не е проникнала дълбоко в дървото и се отстранява сравнително лесно. Съдът се измива с помощта на четка и горещ разтвор на сода за дъски (натриев карбонат). Количеството на разтвора може да е различно, според обема на съдовете, но трябва да е десетпроцентов, което ще рече 10 кг сода на 90 л вода или съответно 1 кг сода на 9 л вода. На содата се разчита да неутрализира и киселините, останали от вкиснато вино. Старата плесен е жълтеникава и е оставила повече неприятни следи. Тогава освен тези процедури трябва да се прибегне и към употребата на калиев перманганат. Използва се в количество 10 г на 100 л вместимост. Съдът се налива донякъде с вода, необходимото количество калиев перманганат се разтваря в нея чрез интензивно разклащане, долива се догоре, разбърква се и така престоява 3 – 4 дни. След това разтворът се излива и съдът се измива. Ако миризмата на плесен продължава да се чувства, процедурата се повтаря, но вече с двойно по малка доза калиев перманганат.

 

За цветаря

 

Настъпва времето за размножаване на някои цветя като многогодишните астри, примулата, пиретрума, делфиниума, божура и др. чрез разделяне на коренището. Извеждайте коренищата след като изрежете надземната част и ги разделяйте с остър нож, при които това е невъзможно да направите с ръце. Отрезите потапяйте в дървесна пепел, за да предотвратите загниването.

Има през този период условия за развитие на различни болести и неприятели по цветята. Критичен е периодът за нападение на розите от брашнеста мана.Опасни са болестите фузариум и фитофтора за караммила и герберата. Чести неприятели по цветята и декоративните храсти и дървета през август са акарите и листните въшки. От значение за предотвратяването на повредите са общите грижи за растенията, както и някои по специални, като създаване на условия за проветряване и слънчево огряване на засенчени места. При нападение от листни въшки и акари се налага употребата на химически средства. Ефикасни препарати под формата на спрейове може да се намерят и в цветарските магазини. Миналия път казахме, че опръсквнето на цветя и храсти с обикновена бистра вода е ефикасно средство за опазването им от акари. Това показва личиният ми опит особно при отглеждането на тагетеса и хибискуса. Що се отнася до листните въшки, опръскването няма ефект.

 

 

За животновъда

 

Тревата в естествените пасища вече сериозно подгаря и това налага да е търси по-сочна зеленина за стадата, излизащи на паша. Докато животните са гладни изкарвайте ги на по-бедните и изсъхнали места. На гладен стомах те усвояват и по-нискокачествените треви. Постарайте се след това да им предоставите по-обилна паша.

Пашата на овцете трябва да започва сега сутрин рано и да се прекратява към 10-11 часа преди обяд. В горещите часове им е добре да почиват (пладнуват) 4-6 часа. След водопой в късния следобед те отново могат да пасът. Следобедната паша преминава в нощна след кратка почивка преди залез слънце.

Нощната паша сега е за предпочитане и за кравите, защото в летните горещи дни и часове и дразнещите ги насекоми те са неспокойни. В нощния хлад усвояват по-добре храната.

Незадоволителното поене на дойните крави през този период може да бъде причина за намаляване на дневната им млечност. Имайте предвид, че за всеки килограм сухо вещество в дажбата им те изпиват по 4-5 л вода. Ако не разполагат с автопоилки, трябва да се поят по три пъти на ден.

През летните горещини овцете трябва да се поят най-малко три пъти на ден и да имат по време на почивката крупи сол за близане на воля.

При оскъдна паша тревопасните животни от всички категории и възрасти трябва да се дохранват с накосена трева от тревни смески или чисти едновидови посеви бобови или житни треви. Дойните крави следва да получават и полагащия им се концентрат, съобразно млечната им продуктивност.

През август се заплождат на практика повечето от овцете. Сериозното отношение към този момент е от изключително важно значение за продуктивността на бъдещите овце и шилета. За съжаление много стопани прибягват до случайно избрани кочове, които пускат за безразборно съешаване в общите им през лятото стада. Подбирайте за разплод кочове с помощта на специалисти по животновъдство.

Сенокосът вече е завършил и е добре да направите първите преценки за необходимото количество за изхранване на животните през зимата. Имайте предвид, че в зависимост от наличието на груби и сочни фуражи и според теглото и продуктивността за крава отиват между 5 и 15 кг на ден през зимата. За овцете трябва да има поне 1-1,5 кг на ден.

Храненето на прасета при домашни условия с кухненски отпадъци е добър начин за оползотворяването им, но имайте предвид, че при летните температури те бързо се развалят, за което допринасят и различни насекоми. До даването им на животните ги съхранявайте на възможно най-хладното място и залагайте в хранилките по толкова, колкото прасето може бързо да изяде без остатък.

 

За пчеларя

 

 

Главната пчелна паша вече е преминала и пчеларят трябва да направи преглед на семействата, за да се осведоми за тяхното състояние и да вземе съответни мерки. Имайте предвид, че през този период кражбите между пчелните семейства нарастват и при отваряне на кошерите през деня се наблюдават нападения от пчели и оси крадци. Отваряйте кошерите сутрин рано или надвечер.

При прегледа обърнете внимание на състоянието на пилото, защото по това време се появява американският гнилец.

Магазините (корпусите) след преминаването на главната паша трябва да се свалят или да се изолират от плодника. При изолирането се оставят малки проходи, така че пчелите да могат да преминават в него.Така семейството се организира в плодника и започва подготовката си за зимата.

Обръщайте по-често внимание през този сезон на поведението на пчелите. Отслабналият летеж и суетенето им пред входа е признак за осиротяване на семейството и превръщането му в търтовачно. Ще се е уверите в това ако при прегледа установите, че яйцата са безразборно снесени, а пчелите трепкат с криле при повдигнато коремче. В такъв случай трябва да се вземат мерки за спасяването му.

Има ли цъфтяща растителност, следва да се използва. Възможности за това предлагат късни слънчогледови посеви, царевично-слънчогледови смески за производство на зелен фураж и силаж, памукови и тютюневи ниви. Разполагането на кошерите сред такива посеви е изгода, която не бива да се изтърве. В такива случаи не бързайте със снемането на корпусите, за да не използват за принос на нектар пчелите плодника.

Не оставяйте пчелина без вода за пчелите, за да не бъдат принудени в горещото лято да търсят на друго място, където тя може да е със съмнителен произход или вторично замърсена.

Ако някои стари майки не са сменени, все още има възможност на семействата да им бъдат придадени нови. Тази работа повече не бива да се отлага, а да се свърши още в началото на август. Трябва да се има предвид, че при липса на подбудителна късно цъфтяща паша майките ограничават силно яйцеснасянето, особено ако не са млади. Старите пчели отмират, младите са по-малко и семейството отслабва.

При липса на цъфтяща растителност, която да изиграе ролята на подбудителна паша, следва да се предприеме подхранване за подбуждане към отглеждане на млади пчели.

Вашият коментар