сряда, февруари 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Добри съвети през февруари за ОВОЩАРЯ – резитба и присаждане

Добри съвети през февруари за ОВОЩАРЯ - резитба и присаждане

Резитба

 

Резитбата е най-важната грижа на овощаря през февруари. Режат се млади овошки за оформяне на короната и възрастни за плододаване. Редом с резитбата може да се заделят и калеми за присаждане. Моментът е много удобен за тази работа, защото няма да се налага дълго да се съхраняват. Пък и за някои начини на облагородяване тъкмо февруари е подходящият срок. Много са начините на присаждане в овощарската практика, но ето два, на които сега им е времето.

 

Копулация

 

КопулацияАко подложката и калемът са еднакво дебели, това е начинът, по който трябва да постъпите. Подходящ е за времето преди да е започнало сокодвижението – през февруари-март. На подложката и калема правите косо два еднакво дълги отреза (фиг. 1). Трябва да са 2-3 пъти по-дълги от ширината им. Много е важно да са съвършено гладки. Това ще постигнете само с едно изтегляне на добре наострено ножче. Опитът допълнително да ги заглаждате винаги е безуспешен, а целта е те да прилепнат плътно един към друг. Ако сте работили правилно, ще успеете. Просто полагате калема върху подложката, привързвате и замазвате с овощарски мехлем (фиг. 2). Този метод има и усъвършенстван вариант, известен под името английска или подобрена копулация. При него се прави срез на отрезите, който започва на малко разстояние от върха на отреза и под известен ъгъл върви към средата. И в този случай срезът се прави с едно изтегляне на ножчето. Така се оформят „езичета”. Двата компонента се пъхват един в друг (фиг. 3). Връзката е много стабилна и нуждата от привързване отпада. Направата на „езичета” изисква известен опит, който може да придобиете след няколко упражнения на непотребни клонки.

 

 

 

Вместо да оформят езичета, някои овощари прибягват до специалните ножици, които могат да правят отрези най-често като гръцката буква омега – (фиг. 4). Може и вие да опитате.

 

 

На кози крак

 

Този начин също се използва сега преди да е започнало сокодвижението. Към него се прибягва, когато подложката е 3-4 пъти по-дебел от калема. Може и по-дебела – до 5-6 см и тогава се поставят два калема, но на застарели скелетни клони с дебела кора не дава резултат. Постъпва се така: подложката се срязва напречно и отрезът се заглажда с остро ножче. След това се правят два стесняващи се клиновидно надолу отреза на кората и част от дървесината (фиг. 5а). Изрязаното клинче трябва да е с Присаждане на кози кракдължина 3-5 см. Калемът се оформя също клиновидно на дължина 3-5 см чрез два странични отреза под същия ъгъл срещу добре развита пъпка (фиг. 5б). Когато го поставите, кората му трябва да съвпада с кората на подложката. Прерязвате го на две пъпки. Завързвате отгоре надолу и раните замазвате с овощарски мехлем. Този начин на присаждане, приложен правилно,  дава много добър резултат и е подходящ за преоблагородяване на възрастни дръвчета.

 

 

 

Сега се лекуват прасковите от къдравостта.

 

Тази болест, къдравост по прасковата, е разпространена из цялата страна. Най-вече страдат дръвчетата в по-хладните и влажните райони. Нищо обаче не гарантира сигурността на прасковите и по другите места, още повече, че пролетта навсякъде много или малко е влажна и хладна. Известна устойчивост проявяват сортовете Редхейвън и Рубиред, но и те страдат, което налага при всички случаи да се вземат мерки срещу проявите на болестта. Тя се причинява от един вид гъбичка (Taphrinia deformans), която зимува между люспите на пъпките. Напролет с началото на сокодвижението и набъбването на пъпките те проникват в развиващите се листа и образуват по тях бледожълти или червеникави подутини, които ги деформират. Листата изглеждат накъдрени и оттам идва популярното име на болестта. Върху заразените тъкани се образува белезникав налеп. По-късно листата окапват. Страдащите дръвчета дават малко и дребни плодове, залагат малко плодни пъпки за следващата година и стават по-неустойчиви на зимните студове.Срещу тази болест най-голям ефект имат т. нар. зимни пръскания. Първото се извършва през есента при 60-80% окапали листа. Използва се двупроцентов бордолезов разтвор. Това пръскане се повтаря в края на зимата преди набъбването на пъпките, но с еднопроцнтов бордолезов разтвор.Пръска се в тихо време при температура на въздуха не по-малка от 3-4 градуса, когато няма опасност от замръзване на разтвора по клоните на дръвчета или отмиването му от дъждове преди да е засъхнал. Подходящият момент за това пръскане настъпва обикновено към края на февруари, но в някои южни райони на страната може да е и по-рано, както и в други райони според развитието на метеорологичните условия. Облива се хубаво цялата корона, както и стволът. За да се постигне добро обливане, разпръсквачът на пръскачката се нагласява така, че да изхвърля струя от едри капки.По-късно, при поява на боята на цвета, се използват  други препарати.  Регистрираните фунгициди срещу тази болест са:

 

 

 

Препарат

 

 

Действие

 

 

Конц. %

 

доза

 

 

Карантинен 

 

срок в дни

 

 

Категория 

 

на употреба

 

 

Дитан ДГ

 

 

Предпазно и лечебно

 

 

0,3% 

 

(30г/100м2)

 

 

20

 

 

3

 

 

Дитан М45 

 

Предпазно и лечебно  

0,3% 

 

(30г/100м2)

 

20 3
 

Санкоцеб 

 

80ВП

 

Предпазно и лечебно  

0,3% 

 

(30г/100м2)

 

30 3
 

Тирам 80ВГ

 

Предпазно и лечебно  

0,3% 

 

(30г/100м2)

 

21
 

Фунгуран

 

50ВП

 

Предпазно  

0,3% 

 

(30г/100м2)

 

14 3
 

Шавит 

 

Ф 72ВДГ

 

Предпазно и лечебно  

0,3% 

 

(30г/100м2)

 

20 2
 

Шампион

 

Предпазно  

0,3% 

 

(30г/100м2)

 

14 3

 

Зимното пръскане срещу къдравостта по прасковта помаго много и срещу други гъбни заболявания по костилковите видове. Затова напръскайте и тях с бордолезов разтвор. Семковите видове недейте. Тях си заслужава при нужда да предпзите от развитието назимуващи щитоносни въшки и акари. Може да използвате:

 

 

 

Препарат

 

 

Срещу неприятел

 

 

Конц. %

 

доза

 

 

Карантинен 

 

срок в дни

 

 

Категория 

 

на употреба

 

 

Пара зомер

 

 

Калифорнийска 

 

щитоносна въшка

 

Червен овощен 

 

Акар

 

 

2%

 

 

 

 

3

 

 

Аполо 50СК

 

 

Червен овощен 

 

Акар 

 

(в началото 

 

на излюпване)

 

 

3% 

 

 

 

3
 

Нисоран 5ЕК

 

 

Червен овощен 

 

Акар 

 

(в началото 

 

на излюпване)

 

 

0,4%

 

60 3

Вашият коментар