понеделник, май 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарЖИВОТНОВЪДСТВО АгрокалендарПтици

Добри съвети през февруари за ЖИВОТНОВЪДА – Отглеждане на кокошките през зимата

Добри съвети през февруари за ЖИВОТНОВЪДА - Отглеждане на кокошките през зимата

Накарайте кокошките да снасят повече яйца и през зимните месеци. В специализираните птицеферми никой не може да си позволи зимна почивка на кокошките.Иначе на успех не може да се разчита; сметките ще са на червено и те ще фалират.Но нищо не оправдава зимния кокоши „мързел” и в малкото дворно стопанство.Заслужават ли си храната, ако от кокошка се добиват по стотина яйца годишно.Ако е така, простата сметка ще покаже, че ще е по-изгодно стопанинът да си купува яйца, вместо да дава пари за смески, да произвежда зърно, да отделя време, да им „слугува”.За да снасят повече кокошките през зимния сезон, трябва да се имат предвид някои условия.

Отговорът на въпроса е заложен в породата, твърдеше вкоментар по темата покойният вече Д-р б. н. Емануил Петков.Най-висока е носливостта на четирилинейните хибриди кокошки за яйца, предлагани като пиленца през пролетта от редица специализирани фирми и инкубаторни люпилни. При спазване на програмните технологични изисквания яйцеснасането е изключително високо – между 300 и 330 яйца за първата яйценосна година, като за производството на едно яйце се изразходва 125-130 г пълноценна комбинирана смеска за носачки.

Условията в птичарника поощряват кокошките в желанието им да снасят. Те трябва да се чувстват комфортно в благоприятен за тях микроклимат.Подът на ремонтираните и дезинфекцирани през есента помещения трябва да е застлан с 10-12 см дебела несменяема постеля от ситно нарязана чиста слама, дребен талаш или смлени какакалашки.През целия сезон се следи постелята да не се замърсява и преовлажнява.Периодично върху нея се добавя нов постелочен материал.В помещението трябва да се поддържа температура 22-18 градуса.При температура 18-13 градуса носливостта се запазва, но прогресивно нараства разходът на фураж.От 12 до 5 градуса носливостта намалява, а при нула градуса се преустановява.

Много е важно да се поддържа режим от 14 часов светлинен ден с включване на допълнително електрическо осветление – по 5 вата на квадратен метър от пода.Само при 14 часова физиологична активност на птиците през денонощието се осигурява необходимото време за образуването и снасянето на едно яйце за 24 часа.

Пълноценни комбинирани смески правят по едно яйце на ден. Опитът да се хранят хибридните птици с обикновени, налични от собствено производство зърнени и други фуражи не дава желания резултат -не се постига желаната висока носливост и се допуска значителен преразход на фураж.Пълноценният баланс на храната е постигнат в комбинираните смески за кокошки носачки. В сертификата им трябва да е посочено, че съдържат не по-малко от 2700 килокалории обменна енергия, 17% смилаем протеин, 0,75% лизин и 0,63% метионин в килограм.

А ето и една малка хитрина с голям ефект: За стимулиране на зимната носливост ефикасно средство е добавката на малки количества към смеската стрити на прах силно лютиви люти чушлета. Съдържащият се в тях капсаицинспоред д-р Петков има свойството да възбужда яйценосната функция на птиците.

Вашият коментар