вторник, май 28, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарЗащитаОтлгежданеПЧЕЛАРСТВОРАСТЕНИЕВЪДСТВОТОРЕНЕ

Добри съвети през март за градинаря, овощаря, лозаря и пчеларя

Добри съвети през март за градинаря, овощаря, лозаря и пчеларя

За градинаря

 

Мартенските грижи за зеленчуковата градина се увеличават. Трябва повече внимание да се отделя за разсадите, а настъпва и време за сеитба и засаждане в полиетиленови оранжерии и на открито.

Разсадът за ранни домати, засят през февруари, вече става готов за пикиране. Това е моментът, когато се появи първият същински лист или както казват градинарите, разсадът кръстосва (фиг. 1).

fig._1_za_gradinaria

Още в началото на месеца започва засяването на разсада за средно ранни домати, отглеждани на открито. По същото време в най-южните райони на страната възникват уславия за засаждане на най-ранния разсад в оранжерии  с тройно покритие, през втората десетдневка – в оранжерии с двойно покритие, а през третата – с единично. В Южна България тези срокове са съответно с десетина дни по-късно.

Разсадът за ранния пипер, подобно на доматовия, трябва да се пикира. Още в началото на месеца в най-южните райони и постепенно все пó на север започва сеитбата на разсада за средно ран пипер. Този разсад може да се отгледа в полиетиленови оранжерии и тунели, но трябва да се вземат сериозни мерки в сучай на по-силно застудяване. Не бива да се сее, ако почвата на дълбочина до 5 см не се е затоплила до десетина градуса. След 20 март в най-южните райони на страната възникват условия за засаждане на пипера в оранжерии с двойно покритие (едното е тунел).

Разсадът за ран патладжан, който ще се отглежда на открито, също трябва да се пикира. От средата на месеца започва сеитбата на разсада за късно производстство. Този разсад може да не се пикира, но затова семената трябва да се засяват по-рядко.

Разсада за краставици, които ще се отгледат в пластмасови оранжерии, се засява през първата половина на март, отначало в Южна България, а по-късно и на север от Балкана. В края на месеца възникват уславия да се засее разсадът за ранно производство на открито само Южна България.

Градинският грах  при първа възможност през март, щом метеорологичните условя и сътояниоето на почвата позволят това, ако такива условия не е имало през втората половина на февруари или по някаква друга причини тогава моментът е пропуснат.

Ранното зеле и ранният карфиол се засаждат през втората половина на март до първите дни на април, отначало в южните райони на страната, а по-късно и на север от Балкана. Добра схема за засаждане е бразди през 60-70 см и 40-50 см между растенията в реда.

Салатите се засаждат от средата на месеца до началото на следвещия в различните райони на страната. Удобният прлофил, ако растенията ще се отглеждат под полиетиленов тунел, е лехеата. Главестите салати се се засаждат на разстояние 20 на 20 или 20 на 25 см, а марулите – 25 на 30 или 30 на 30 см.

Арпаджикът за добив на лук се засажда по всяко време на месеца, стига метеорологичните уславия и състоянието на почвата да позволяват това.

Морковите, магданодзът и копърът вече никнат и е много важно да бъдат опазени от потискащото действие на ранните  плевели.

 

За овощаря

 

Резитбата на овощните дръвчета и лозите трябва да завърши колкото е възможно по-рано през месеца, защото резервните хранителни вещества се насочват от корените към връхните части и чрез изрязвавето се изхвърлят от расенията. Това най-вече важи за младите и новозасадените дръвчета, тъй като процентът на изрязаната част от клонките при тях е най-голям.

Нуждаещите се от торене овощни градини и отделни овощни дръвчета трябва да се наторят по-рано през месеца, още през първата му половина. Установене е, че ефектът от торенето е по-голям, когато то е извършено преди началото на сокодвижгението. 

Присаждането на овощните дръвчета по методите копулация, на „кози кра” и в разцеп продължава и през март, стига ранно затопляне да не е активизирало много сокодвижението. При всички случаи условията са по-благоприятни през първата половина на месеца.

За любителите овощари несъмнено интерес представлява присаждането на „кози крак”. Към него се прибягва, когато подложката е 3-4 пъти по-дебела от калема. Може и по-дебела – до 5-6 см и тогава се поставят два калема, но на застарели скелетни клони с дебела кора не дава резултат. Постъпва се така:

Подложката се срязва напречно и отрезът се заглажда с косер или друго остро ножче. След това се правят два стесняващи се клиновидно надолу отреза на кората и част от дървесината (фиг. 2а). Изрязаното клинче трябва да е с дължина 3-5 сантиметра. Калемът се оформя също клиновидно на дължина 3-5 см чрез два странични отреза под същия ъгъл срещу добре развита пъпка (фиг. 2б). Когато го поставите, кората му трябва да съвпада с кората на подложката така, че двата камбиални слоя да се допират най-плътно един о друг. Прерязвате го на две пъпки. Завързвате отгоре надолу и раните замазвате с овощарски мехлем.

fig._2_za_ovostaria

Този начин на присаждане, приложен правилно, дава много добър резултат и е подходящ за преоблагородяване на възрастни дръвчета. На любителя овощар не винаги се отдава да постигне необходивата еднаквост на ъглите пре нпрвата на изреза на подложката и отрезите на калема. Ето защо заслужава внимание един друг, не много познат петедод – присаждане в страничен разцеп.

И при присаждането в страничен разцеп подложката се прерязва напречно и пререзната рана се заглажда с остро ножче. С остро ножче се прави и разцепът, само че той не е ориентиран към центъра на стъблото, а встрани от него и навлиза на около една трета от общата дължина на линията, по която е ориентиран (фиг. 3).

fig._3_za_ovostaria

На калема се правят клиновидно два засрещащи се под остър ъгъл отреза, т. е. постъпва се както при присаждането на „кози крак”, с тази разлика, че ъгълът е произволно остър и не зависи от изреза в подложката. На външната страна на клиновидния отрез, някъде по средата му, се препоръчва да има пъпка. С помощта на ножчето, вмъкнато отгоре, чрез лек натиск разцепът се разтваря, за да се вмести калемът. Съблюдава се кората (камбият) на калема да съвпада с кората (камбия) на подложката. След изтеглянето на ножчето разцепът фиксира калема. Неговите отрези остават да стърчат като дъгички над хоризонталната повърхност на напречния срез на подложката. Следва привързвате и покриване на отрезните рани с овощарска замазка.

На по-дебели подложки по този начин може да се поставят два калема.

Освен по-лесното му усвояване, този начин се препоръчва и като по-ефективен в сравнение с присаждането под кора, защото се избягват проблемите след продължителното съхранение на калемите, особено на по-слабите. Той успешно се прилага и при семковите видове и през март с прясно отзрязани калеми.

 

 

За лозаря

 

Не изоставяйте с ремонта на телената конструкция в лозето и на опорите на асмите. На чашовидно отглежданите лози трябва да набиете дървени колове, които да служат за опора. Ако искате да удължиге трайността им, предварително ги импрегнирайте, като ги накиснете в 5%-ов синкамъчен разтвор. Това доста ги предпазва от загниване.

Резитбата навлиза в решителна фаза. Имайте предвид, че тя трябва да завърши преди да е започнало сокодвижението.

fig._4_za_lozariaНормално резитбата на асмата извършвате, като режете през средата на стария чеп и така премахнвате горната пръчка, а долната съкращаване на чеп с две очи (фиг. 4). Но ако отглежданият сорт и силата на лозата позволяват по отделни кордони може и да запазите по-дълга пръчка (фиг, 5). с по 3 (стрелка), 8 – 10 или 12  очи (пъпки). Ако по дължанита на кордона забелязванте празни места, може да ги попълните, като прегънете, положите, привълржете и прережете до определеното масто някоя пръчка. Всички пъпки по нейната дължина премахвате и запзване само последните две. От от тях ще формирате ново рама (фиг. 6). Акоп ли пък някое рамо много е надраснало другите, можете да го скъсите, като го премахнете. От израснал лакомник в близост до него ще създаде ново рамо чрез последователни резитби на чеп с две очи (фиг. 7).

Ако сте загребвали лози с цел да ги предпазите от опасни ниски зимни температури, сега трябва да ги освободите от почвената покривка. Проверете състоянието на пъпките им за евентуални повреди от загниване или измръзване. Ако има повредени, се прави коригираща резитба

Изпразнените от виното бурета измийте старателно, опушвете ги със сяра и ги поставете на съхранение в сухи и проветриви помещения.

 

 

 

fig._5_za_lozaria fig._6_za_lozaria fig._7_za_lozaria

 

За животновъда

 

Добра паша за кравите, овцете и козите все още няма. Животновъдът сега трябва да направи правилна оценка за количеството и качеството на наличните фуражи и при недостиг да вземе мерки за набавянето им. Нищо не оправдава оскъдното им хранене, както и храненето им с недоброкачествен фураж.

Говедата, овцете и козите вече по-често може да бъдат извеждани на открито, защото топлите дни са все по-чести. Не ги извеждайте когато все още има скреж. Така ще ги предпазите от простудни заболявания.

Не бива да се пускат и птиците на открито в студени и дъждовни дни. Почвата трябва не само да се е размразила, но и позатоплила. При това дворчето им за движение трябва да е защитено от ветровете.

На агнетата, навършили месец, трябва вече да им се включва в дажбата слънчогледов шрот и ечемичена ярма. Все още е рано да се изключват от всекидневното им меню ситно нарязаните моркови, както и други кореноплоди.

Не позволявайте на малките телета да засмукват едно на друго ушите или опашките си, нещо, което те често са склонни да правят след бозаене или поене. Бедата е, че поглъщат косми, които могат да образуват топки в търбуха им, а това понякога може да има крайно неприятни последици.

В дажбите на подрастващите прасета трябва да се включи животински белтък. Много подходящи са отпадъците от млекопреработката. Без животинска белтъчна храна угояването не е ефективно. Това важи не само за този сезон, но и във всяко друго време, когато вземете за угояване малко прасе.

 

За пчеларя

 

Пчелните семейства все по-често разпускат зимното кълбо и преминават в активна дейност. В слънчево и тихо време старите пчели летят и донасят нектар и мед, младите извършват първите си дружни облитания. Консумацията на мед нараства чувствително. Дори и в по-слабите семейства майките снасят яйца.

Ако не сте успяли по някаква причина през февруари да направи осведомителния преглед, трябва да го направи още в началото на март, за да набележи по-нататъшните си действия.

Времето е твърде променливо и понякога ниски температури може да създадат неприятности. Затова слаби семейства може да се сдружат по две в кошер, за да се топлят по-добре.

Още в началото на март трябва да се стеснят и затоплят гнездата на пчелните семейства. Оставят се на толкова пити, колкото се покриват от наличните пчели. Другите се изваждат.

Макар да има вече цъфтяща растителност, тя е твърде недостатъчна. Затова според нуждите на всяко пчелно семейство се осигурява прашец, кърмова маса и сироп,приготвен с белтъчни добавки.

Март е време за засаждане и засяване на медоносна растителност. В това отношение от много голямо значение са дружните усилия на пчеларите от населеното място и района. Хубавите мартенски дни следва да се използват за засаждане на медоносни дървета и храсти край пчелина, които да изиграят ролята на ветрозащитна завеса и жив плет. Тези красиви насаждения са и ориентир на пчелите и говорят твърде ласкаво за стопанина на пчелина.

 

 

За цветаря

 

С наближаването на пролетта интересът ни към дворната цветна градина все повече се засилва и все повече нараства желанието ни да сътворим богатство от багри, аромат и форми през топлите сезони на годината. Но редом с това не отпада и грижата ни за стайните растения, някои от които ще прекарат и лятото на закрито.

Ако искате цикламата пак да краси стаята ви през следващата зима, не я оставяйте без грижи. Преди всичко не бива да допускате да цъфти дълго, за да не се изтощи луковицата. Прекратете поливките и листата ще увехнат и опадат. Тогава преместете саксията в мрачно и хладно помещение. Поливайте с малко вода един-два пъти в месеца. И така до юли. Тогава пресадете луковицата в саксия, така че да стърчи над почвата. Саксията пък “посадете” до половината в дворната градина. Поливайте вече по-често. Приберете я на топло, когато настъпват студовете. През декември или януари цикламата ви пак ще цъфне. Ако ви е била подарена по време на красивите зимни празници, милият спомен ще възкръсне.

Метеорологичните условия вече позволяват да направим някои неща за осъществяване на замислите си за дворната цветна градина.Декоративните дървета и храсти трябва да бъдат почистени от счупени и застарели клони, а почвата край тях прекопана при първа възможност да се обработва.Розите вече може да бъдат освободени спокойно от купчинките пръст, направени за защита от зимните студове. Извършва се и резитбата им. На един храст според силата му се оставят 3-7 клонки. Те се съкращават на 2-3 пъпки при слабо растящите форми и на 4-6 при силно растящите. Ако има издънки от коренището, те се изрязват напълно, защото представляват шипката, на която е присаден избрания сорт роза.

Засейте декоративния слънчоглед направо на мястото, където очаквате да ви радва с формата и цветовете си в съчетание с другите цветя и храсти през лятото.

Сега при стайни условия засейте семената на астрите, амарантуса, петунията, тагетеса, декоративния тютюн, китайския карамфил, петльовия гребен, за да си отгледате разсад. Семената на едногодишния шибой засейте в по-дълбоки пластмасови саксийки. По-късно ще го засадите заедно с всичката пръст на желаното място. Шибоят не понася пикирането и пресаждането.

Едно от любимите цветя за украса в градини и балкони е пегунията. Не разчитайте на семената, които евентуално сте си отбрали през миналото лято. Петуниите много бързо се променят от покеление в поколение. По-добре е да си купите от цветарските магазини, които са произведени при спецални условия. От тях ще си приготвите великолепен разсад. В малки саксийки, правилно дренирани, поставете лека почвена смес. Уплътнете  добре почвената повърхност, за да прилепнат дребните семенца плътно към почвата. Покрийте ги съвсем леко. Навлажнете чрез пулверизиране, за да не съберете семенцата на купче при поливане със силна струя. Когато в стаята температурата е 15-16 градуса и поддържате редовна влажност, пониците ще се появят след 10-12 дни.

За предпочитане е да пикирате младите растения в малки индивидуални саксийки. Така те бързо се развиват и когато настъпи време да ги засадите на постоянно място, извадете разсада с всичката почва около коренчетата. Прихващат се безпроблемнo.

 

Вашият коментар