вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Добри съвети през януари за градинаря – подготовката за производство на ранните разсади, обеззаразяване на семената

Добри съвети през януари за градинаря - подготовката за производство на ранните разсади, обеззаразяване на семената

Най-голямата януарска грижа на градинаря е подготовката за отглеждане на ранните разсади.

Трябва да бъдат приведени в наличност и пълна готовност всички материали, съоръжения и инструменти, за да бъдат използвани максимално малкото подходящи дни за работа през месеца.

Пристъпва се към засяването на семена за производство на разсади от топлолюбивите култури с дълъг вегетационен период като домати, пипер, патладжан. Започва сеитбата на разсадите за ранно зеле и ран карфиол. Не бива да се закъснява, но и по-ранната сеитба е съвсем нежелателна. Определяйте срока съобразно климатичните условия на района и начина на отглеждане. Следната таблица ще ви ориентира както за сроковете, така и за необходимите ви семена и за площта, която трябва да отделите за отглеждане на пролетните разсади:

 

Необходими семена и площ за производството на гъст разсад за 1 дка ранни култури, отглеждани на открито, и ориентировъчни срокове за сеитба

 

Култура

Срок на засяване

Необходимо семе

(грама за 1 дка)

Посевна норма (грама за 1 м2)

Необходима площ за гъст разсад  (м2)

Домати

20  I – 15 II

24-25

2-3

8-12

Пипер

10 I – 5 II

120

10-12

10-12

Патладжан

10 I- 5 II

40

4-6

7-10

Главесто зеле

1 II – 10 II

40

5

8

Цветно зеле

20 I – 5 II

40

5

8

Алабаш

1 II – 10 II

50

5

10

Салати

1 II – 10 II

20

2

10

Краставици

25 III – 5 IV

80

20

4

Тиквички

20 III – 5 IV

250

100

2,5

 

Здравите семена никнат безпроблемнно. За да са здрави, трябва да се обеззаразят. Не всичките. Фирмите производителки на семена ги обеззаразяват и затова купените от магазините не се нуждаят от вашата намеса. По-иначе стоят нещата със семената, които вие сте си отбирали от някои харесали ви любителски сортове. По тях да са полепнали спорите на гъбичките, които причиняват загниване по време на покълването и сеченето на разсада. Има растителнозащитни препарати, но те или са от категория, която не е разрешена за употреба от любители, или са неудобни за обеззаразяване на малки количества семена. Затова пък има доста надежди и съвсем лесни начини за обеззаразяване при домашни условия: Ето някои от тях:

Разтворете половин пакетче (в аптеките се предлагат по 10 г) калиев перманганат в 1 л вода и потопете семената, поставени в торбичка, за няколко минути в разтвора.

Разтворете 50 г меден сулфат (син камък) в 1 л вода и потопете по същия начин семената в получения разтвор.

Изсипете семената в подходящ съд и ги залейте с перхидрол (кислородна вода) за около 20 минути.

Обработените по някой от тези начини семена са мокри и се слепват помежду си. За да можете да ги засеете, трябва леко да просъхнат.

 

Пазете разсадите си от сечене. Тази болест дължи популярното си има не това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата ясно се вижда, че са загнили. Поради високата влажност полегналите растения отначало изглеждат като здрави, но нищо не може да ги върне към живот.

Болестта се причинява от гъбички (Sclerotinia, Phoma, Fusarium), които се развиват по почвената повърхност. Техният мицел безпрепятствено прониква в младите стъбълца, които не са защитени от по-дебела кора. На мястото на проникването в началото се появява бледокафяво воднисто петно, което се разраства и обхваща цялото стъбло. В разсадната леха се образуват петна от посечени растения, петната се разрастват и всичкият разсад може да загине. Развитието на болестта се благоприятства от високата температура и от преовлажняването на почвата.

Борбата с тази болест е превантивна, т. е. трябва да се вземат предварително мерки. По-важното е посевите да не са  гъсти. Затова е добре семената да се засяват поотделно във всяко гнездо на пластмасови терини, а в лехите или в сандъчета – на редове. Задължително трябва да се спазва благоприятния за разсада светлинен, топлинен и поливен режим. Проветряването спомага да просъхне бързо повърхностният почвен слой, в който се развиват гъбичките. Ако се допусне появата на сечене, растенията от отделните петна се изскубват, заедно с част от здравите наоколо, а мястото се полива с 3% синкамъчен разтвор.

ВИЖ ТУК ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТНИК ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА РАЗСАД

Вашият коментар