петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарГоведаЖИВОТНОВЪДСТВО АгрокалендарЗайциОвцеОтлгежданеПтициПЧЕЛАРСТВОСвине

Добри съвети за пчеларите и животновъдите през ноември

Добри съвети за пчеларите и животновъдите през ноември

За пчеларя

Пчелните семейства вече са се приготвили да устоят на зимата, свити в кълбо. В топли дни пчелите извършват облитания, за да прочистят храносмилателната си система и така да облекчат зимуването си.

Топлите дни, особено в първата половина на ноември, следва да се използват за някои довършителни работи по зазимяването на пчелните семейства. Може да поставите пити с нектарен мед или да попълните с топлоизолационни материали празните места в кошера, но това трябва да стане в тихо време и в обедните часове, ако температурата на въздуха е над 12 – 14 градуса. Проверете състоянието на топлоизолационните материали да не би в тях вече да са се настанили мишки.

Ако пчелинът няма естествена ветрозащита (дървета, храсти или възвишения на земния релеф), крайно време е да го устроите на място, където няма да пострада от силните ветрове. Към подобно разместване на кошерите може да пристъпите в тихи дни при температура на въздуха поне над 8 градуса. Дворните места са по-слабо изложени на ветровете, но този факт не отменя грижата ви да прибегнете към защитни средства. Ако прецените, може да използвате стени и зидани огради или да изградите временни ветрозащитни съоръжения – плетове, прегради от дъски, царевичак, слънчогледови стъбла и др. Тези прегради трябва да си високи 1,5-2 метра.

Обърнете внимание дали някои клони на дърветата не биха опирали о покривите на кошерите под тежестта на снежната покривка или почуквали под напора на вятъра, нещо, което ще безпокои пчелите и може да причини загиването им.

Свършил ли е всичко със зазимяването на пчелина, работата на пчеларя се пренася в склада. Трябва да се почисти и подреди инвентара, да се съхрани правилно неупотребната до момента продукция. Складът ви трябва да има възможност да се проветрява, за да не се развиват плесени, които биха повредили както пчелни продукти, така и пчелния инвентар.

Медът е продукт, който може да се запазва дълго, без да променя качествата си, но за това трябва да се спазват някои условия. Обикновено той не се съхранява в склада за пчеларския инвентар, но и за него важи условието помещението да е чисто, сухо и проветриво. На по-дълготрайно съхранение подлежи само зрелият мед. Това ще рече че не съдържа повече от 20% вода и има характерната за меда гъстота. Незрелият е воднист, бързо прокисва и губи ценните си качества. Пресният зрял мед има консистенцията на гъст сироп и е повече или по-малко е прозрачен, но след известно време постепенно започва да потъмнява поради образуващите се в него кристали. Способността му да кристализира е указание за неговото добро качество. Много грешат онези, които подлагат кристализиралия мед на гореща водна баня, да възвърнат сироповидния му характер. При високата температура витамините и други биологични съставки в него се разрушават. Такъв мед може да послужи само като подсладител, но не и като диетична и лечебна храна. Ако все пак решите да прибегнете до такава мярка, температурата на водата не бива да е повече от 40-45 градуса.

За съхранение на меда, използвайте подходящи съдове – бидоните от бяло тенеке, различни стъклени съдове. Каквито и да са, най-важното е да бъдат чисти и без следи от друга миризма. Обърнете внимание на помещението, в което ще го настаните. То трябва да бъде чисто, сухо и проветриво. За дълготрайното му съхранение от много важно значение е и температурата в помещението. Тя не бива да е по-висока от 10 градуса.

Мястото на восъка и восъчните пити е в пчеларския склад. Старите и негодните пити бракувайте и претопете, но годните трябва да съхраните, като вземете мерки срещу нападение от молци. Молците  през зимата съвсем не са безобидни. Най-големи повреда нанасят големият восъчен молец и малкият восъчен молец. Развиват се главно през топлите месеци от март до октомври и вредят предимно в кошерите. Една женска пеперуда снася 1500-2000 яйца и така годишно се развиват 2-3 многочислени поколения. Вредят гъсениците, като се хранят с восъка. Молците винаги могат да попаднат и в склада с внесените материали и при благоприятни условия продължават да се развиват. Не е изключено да съсипят годните восъчни пити или незабелязано презимували в тях напролет отново да попаднат в кошерите. Питите подредете на разстояние не по-малко от 2 см една от друга, окачени на специални станоци, в сандъчета, корпуси, или магазини. Отгоре поставете парцали, напоени с оцетна киселина. Молците от всеки възрастов стадии загиват при температури под нула градуса. Затова в мразовити нощи оставете прозорците на склада отворени. Студът ще ги убие.  

Почистете и инвентара и го поставете на определено му място. Обърнете и специално внимание на облеклото, с което работите в пчелина. Изпрано и изгладено, то трябва да заеме мястото си в гардероба за работни дрехи, където няма да поеме странични миризми.

Пазете склада от мишата напаст. Мишките са едни от най-сериозните неприятели както в пчелина, така и в пчеларския склад. Веднъж навлезли в склада, те могат да съсипят пчелните продукти и преди всичко съхраняваните пити. Нагризани пити от мишки не могат да се използват, защото пчелите не понасят мишата миризма.

В борбата срещу тази напаст най важни са мерките, които могат да предотвратят достъпа в склада. Всички пролуки, откъдето могат да навлязат, трябва добре да бъдат запушени. Някои замазват тези входове с глина, примесена със ситно счукани стъкла. Тази мярка дава резултат. Мишките често прогризват дървените прагове и вратите в основата им, откъдето нахлуват. Затова добре ще е ако предвидливо обковете тези части с ламарина. Пак с оглед да бъде предотвратен достъпа на мишки до питите, съхранявайте ги в добре затворени сандъчета или неизползвани корпуси и магазини. Ако установите поява на мишки в склада, трябва незабавно да предприемете мерки. Борбата се води с различни видове капани или с химически средства. Може да използвате препарати каквито намерите в аптеките и агроаптеките. Някои с успех използват смес от захар и гипс и съдове с вода. Мишките консумират сместа, пият вода и гипсът се втвърдява в стомасите им. Опитайте и вие!

 

За животновъда

 

Трябва да приключат всички довършителни работи по ремонта на помещенията, в които ще зимуват животните. Проверява се състоянието на покривните конструкции, уплътняването на врати, прозорци и други странични отвори, изправността на водоснабдителната мрежа, електрическата инсталация, техниката и инструментариума за снегопочистване. Обърнете внимание на възможностите за нахлуване на валежни води в помещенията и дворовете. Ако теренът създава такива условия и при липса на отводнителни съоръжения изкопайте канавки, които да отвеждат валежните води встрани от животновъдните обекти.

Овцете навлизат във втората половина от периода на бременността си. Това налага повече внимание в храненето и отглеждането им. Фуражът трябва да е от добро качество и в никакъв случай дори и малки количества от него показващи признаци на мухлясване. Изключено е поенето им със студена вода и изкарването на паша при наличие на скреж. Трябва да се пазят от притискане в овчарника и подхлъзване по разкаляни пътища.

Първите агнета е нормално да се появят на бал свят през декември. Затова подгответе родилните сектори или помещения, направете преградните съоръжения, потегнете хранилките за агнетата. Не пропускайте и да приведете в наличност най-доброкачественият фураж за агнетата. Подхранването им с него ще започне само десет дни след раждането им.

 

Птиците, отглеждани при домашни условия, също се нуждаят от сигурни помещения за тяхното презимуване. Те също искат да им топло, чисто, и светло.През зимните месеци у домашните птици физиологичните процеси протичат при по-трудни условия, а от физиологичното им състояние, както е известно, ще зависи тяхната продуктивност. В промишлените птицеферми, построени по специални проекти, условията са по-различни. В малкото дворно стопанство човек се простира според възможностите си. Но колкото и ограничени да са те, при всички случаи трябва да бъдат създадени онези условия, които ще гарантират не просто иззимуването им, а поддържането на онова здравословно състояние, което гарантира тяхната продуктивност.

Преди всичко птичарникът трябва да е настанен на добре защитено от вредните студени ветрове място. Неговите размери се определят от броя и вида на отглежданите птици. Нормално леките породи носачки могат да бъдат от 6 до 9 на един квадратен метър, а от общоползвателните – до 5-6. Пуйките и патиците не бива да бъдат повече от 2-3 на квадратен метър, а гъските – най-много 2.

Още преди настъпването на сериозните понижения на денонощните температури трябва да бъдат запушени всякакви отвори, през които може да нахлуват студени течения. Обръща се внимание на вратите и прозорците и при необходимост се ремонтират и добре уплътняват. В същото време е необходимо да се създадат и възможности за проветряване. Проверява се и състоянието на електрозахранващата инсталация. Отстраняват се и появилите се течове от покривната конструкция. Подът на птичарника е желателно да бъде тухлен.

От значение е и постоянното поддържане на висока хигиена. Най-малкото, което може да направите преди настъпването на зимата е да извършите основно хигиенизиране. Почистете тавана и стените от паяжини и прах, а  пода старателно помете. Веднага след това дезинфекцирайте с 20 % варно мляко както тавана и стените, така и пода.  Хранилките, поилките, кацалките и гнездата за снасяне може да дезинфекцирате с 2-3% горещ разтвор на креолин. Същият препарат в същата концентрация се използва и за дезинфекция на дървения инвентар и в другите животновъдни помещения. След намазването или напръскването на помещението с варно мляко, прозорците и електрическите крушки ще останат зацапани. Измийте ги. Птиците също обичат светлината.

Вашият коментар