понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарЖИВОТНОВЪДСТВО АгрокалендарОвце

Добри съвети за животновъда през януари – Агненето на овцете навлиза в най-усиления период

Добри съвети за животновъда през януари - Агненето на овцете навлиза в най-усиления период

Агненето на овцете навлиза в най-усиления период.

Колкото и да е трудно понякога на овчаря, сега системните му грижи ще го доведат до желаните резултати за продуктивност. Всичко свързано с хигиената и храненето следва да е на необходимото равнище. Към края на бременността от дажбите се изключват силажът и кореноплодите, а 4-5 дни преди раждането се изключват и концентратите и животните се оставят само на доброкачествено сено.
У новородените агнета, както във всеки млад организъм, протичат физиологични процеси, свързани с нарастването и формирането на различните органи, от които повече или по-малко, но във всички случаи задължително ще зависи продуктивността. През този период най-съществено значение има храненето, което следва да осигури правилното развитие.

Новороденото агне се захранва с коластра до 30 минути след раждането. Преди това овчарят трябва да е остригал вълната около вимето, да го е забърсал с чиста вълнена кърпа и да е изцъркал първите струйки от каналчетата на цицките. През колестрения период (първите 4-5 дни) е най-правилно агнето и майката да са изолирани от останалите овце, след което агнето се отглежда в топъл агнещарник, а майка му – в групата на оагнилите се овце. През следващите десет дни то се пуска по пет пъти в денонощието да бозае за половин час. До навършване на един месец се пуска да бозае по 4 пъти, а от началото на втория месец – по три пъти на ден.
Неправилно е агнетата да се отглеждат целодневно с майките. Те бозаят и не консумират смески и сено, чрез които поемат вещества, които у майчиното мляко ги няма. Освен това между овцете те биват блъскани, лежат на мръсна и влажна постеля и излизат с майките на разходка в студено време. При такива обстоятелства агнетата закържавяват, страдат от упорити диарии и се разболяват от бронхопневмония.

От десетия ден започва приучването на агнето към концентрирана храна. Дава се специална смеска за агнета. Ако няма, използва се овесена ярма. В краен случай може да се приготви ярма от равни количества трици, царевица и ечемик. През първите дни се осигуряват по 20-30 г ярма, която до края на първия месец достига 70-80 г, до края на втория – 200 г, а през третия и четвъртия – съответно 250-300 г.
Приучването към консумация на люцерново или ливадно сено започва от 15 ден с по 20-30 г. То трябва да е зелено, нежно и добре облистено. В края на месеца количеството на сеното достига 70-80 г, а втория месец – до 200 г.

Вода за пиене на агнетата се дава от 20-я ден. Тя трябва да е хладка и да се сменя 3 пъти дневно.
Близначетата искат по-специални грижи. Ако овцата майка е близнила, а няма достатъчно мляко (най-често това се случва при първескините), по дребното агне се прехвърля да суче от възрастна млечна майка с едно агне или без агне, ако то е умряло. При всички случаи агнето, което ще се прехвърля, трябва да е пило 4-5 дни коластра от собствената майка или от приемната, ако тя се оагнила в същото време. За да бъде приета чуждата рожба от новата майка, тя трябва да и се дава късно привечер, като се изолират за през нощта в бокс или в някой ъгъл, преграден с леса. Предварително агънцето се напръсква обилно с мляко от приемната майка

Вашият коментар