петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Най-важната грижа в овощната градина през ноември е почистването на короните

Най-важната грижа в овощната градина през ноември е почистването на короните

Най-важната грижа в овощната градина, след като беритбата на плодовете е приключила, е почистването на короните от евентуално счупени клони и клончета, както и изсъхналите по някаква причина. Изрежете с трион на подходящото място, загладете отреза с остро ножче и го покрийте с овощарски мехлем или блажна боя.

 

. В резултат на нейното слягане или замръзване и размръзване през зимните месеци те може да останат на повърхността и да загинат. Много ще е полезно, ако преди настъпване на трайните студове ги покриете със слама или оборски тор.

 

Калеми за облагородяване на семеначета и преоблагородяване с желан сорт на стари дръвчета в градината може да събирате от края на листопада до началото на сокодвижението в края на зимата и да ги съхраните при подходящи условия. В края на листопада може да поставите резници от касис за размножаване. Взетите по-късно ще трябва да съхранявате до пролетта.

 

Резници от касис за вкореняване е най-добре да се вземат в края на листопада. Трябва да са дебели около 5-6 мм. Нарязват се на по две видими пъпки и веднага се поставят за вкореняване.

 

 

 

Видиш ли края на листопада, нарамвай пръскачката. Овощните дръвчета страдат от различни болести и неприятели, повечето от които са се специализирали по отделните видове или по група от видове. Овощните градини (а и единичните дръвчета по дворовете) са трайни насаждения, прекарват дълги години живот все на едно и също място – време, през което се развиват характерните за тях болести и различните други вредители. Ако не се води борба с тях, ако не се вземат профилактични и лечебни мерки, пораженията могат да бъдат и стопроцентови. Борбата е постоянна. Тя не завършва с прибирането на реколтата през есента. Нещо повече, в известен смисъл тогава започва. При установените нападения през тази година не се ли вземат сега мерки, догодина борбата ще е още по трудна. Средствата са различни – агротехнически, физически, химически.

 

 

 

Преди да посегнете към химията. Най-вероятно ще ви се наложи да я използвате, но задължително трябва да извършите някои неща, които хем ограничават нуждата от нея, хем я правят по резултатна.

 

Изнесете коловете и прътите, с които сте подпирали натежалите от плод клони, и ако има по тях кора, премахнете я и я изгорете. Не се съмнявайте, че там вече са настанили за зимуване някои неприятели. Със същата цел трябва да изкорените загинали или загиващи дръвчета, ако има такива. Мястото им е в огъня. С телена четка остържете старата напукана кора на дръвчетата, за да унищожите укрилите са там акари, въшки, гъсеници на ябълковия и на сливовия плодов червей, кръгломиниращи молци и други неприятели. Няма да има ефект, ако не съберете стружките в простряно около ствола платно и не ги изгорите. Варосайте стволовете и по-дебелите клони в основата им на всички дръвчета. Варта не унищожава причинителите на болестите и неприятелите, но предпазва кората от напукване и отделяне от дървесината, нещото, на което се дължи внезапната гибел (апоплексия) на кайсията, и по-бавната на някои други овощни видове.  Прегледайте внимателно ябълките и прасковите и ако забележите нападнати от брашнеста мана клонки (най-вероятно е да сте видели тази болест още през лятото), изрежете ги и ги хвърлете в огъня. Не бива да остават под дърветата и окапали плодове. Тях, както и мумифицираните плодове, които в края на листопада лесно се виждат в клоните на дърветата, съберете и унищожете. Това е част от борбата срещу бялата пеперуда, златозадката, прасковения молец, бадемовия семеяд, кафявото гниене, загиването на завръзите на дюлята и др.

 

Дивите зайци нагризват кората на младите ябълкови и крушови дръвчета още с падането на първия сняг. За да не бъдете изненадани още в началото на месеца обвийте стволовете им с амбалажна хартия.

 

Есенното пръскане е наложително поради повсеместното разпространение на болестите, срещу които е насочено. Извършва се в края на листопада при около 70% окапали листа.

 

Ябълките и крушите може да се третират  профилатично срещу струпясването с  купроксат – ФЛ  0,3%, санкоцеб – 80 ВП 0,3% шампион 0,3%, Някои препръчват  вместо тези препарати да се използва 7% разтвр на химическия тор карбамид. Може да опитате и вие. Вреда няма да има, а и почвата ще се обогати с азот, защото при тези пръскания задължително се  пръскат и окапалите листа.

 

Всичките костилкови видове  следва да се напръскат с 2% бордолезов разтвор  Това пръскане е насочено срещу къдравостта по прасковата, бактериалното изсъхване,ранното кафяво гниене,  сачмянката по костилковите, инфекциозната апоплексия по кайсията, кривулите по сливата и други гъбни и бактериални болести и има решаващо значение в борбата с тях.  При това пръскане много е важно да се облеят добре не само клоните, но и стволовете на дръвчетата. Затова разпръсквачите се нагласяват така, че да изпръскват струята на едри капки, за разлика от летните пръскания, когато стремежът е разтворът да се разнася подобно на мъгла.

 

Късните есенни пръскания на овощните дръвчета трябва да се провеждат в тихи дни без валежи при температура на въздуха над 5 градуса. Ако се очаква понижение на температурите, пръскането трябва да е завършило достатъчно време преди това, така че разтворът по клоните да е изсъхнал.

 

Осигурете влага на овошките  с вода от зимните валежи. Трудно се поливат овощни дръвчета на неполивни площи. Така е и в много дворове, да не говорим за стръмни вилни места. Тогава не остава друго, освен да се използва водата от есенно-зимните валежи, т. е. да се осигури добро влагозапасяване на почвата.

 

Най-малкото, което можете да направите, е да оформите околостъблени чаши(фиг. 1) . Диаметърът им трябва да е по-голям от диаметъра на короната. Те ще задържат водата и тя бавно ще попива.

 

 

На наклонени терени още по-добре е ако тази практика съчетаете и с оформяне на канавки, разположени хоризонтално на склона. Размерите им не са стандартни, но е добре да се оформи дъно, широко 30-40 см. Предната им стена е отвесна или почти отвесна, а прилежащата към склона – скосена (фиг. 2). Те може да имат формата на полумесец, обърнат с изпъкналата част към дръвчето. Стичащите се по склона води се събират в тях и постепенно проникват дълбоко в почвата.

 

 

Обилното влагозапасяване може да гарантира нормален растеж и развитие на дръвчетата при обичайното лятно засушаване и да ги спаси от силна суша.

5 коментара

Вашият коментар