понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРастителна защита

Неотменна грижа за лозето през май е филизенето – Добри съвети за лозаря през май

Неотменна грижа за лозето през май е филизенето - Добри съвети за лозаря през май

Неотменна грижа за лозето през май е филизенето. То изиграва ролята на допълнителна резитба, поливане, подхранване и е част от борбата с маната и другите болести и неприятели. Специално внимание трябва да се обърне на филизенето на младите лози, на които ще се придадат стъблени формировки (асмовидно, етажни кордони, кордон Роая, Мозер, Омбрела и др.).

Наблюдавайте редовно появата и развитието на ресата. При склонните към изресяване десертни сортове задължително се извършва прищипване. Ако забележите изресяване и при други сортове, напълно възможно при неблагоприятни условия, приложете прищипването и при тях. Имайте предвид, че мярка срещу изресяването е и филизенето.

Не пропускайте обработката на почвата в лозето. Плиткото прекопаване след филизенето, прищипването и привързването е наложително, защото почвата леко е отъпкана. Освен това с обработката се унищожават и никнещите плевели. Рохкият повърхностен слой ограничава и изпарението на влагата. С това окопаване се поставя началото на летните обработки.

Започва борбата с маната и оидиума според възникването на условията за появата и развитието на тези болести в отделните райони на страната. До цъфтежа се използват фунгициди с контактно действие, като предпазно средство. Пръскат се както плододаващите, така и младите и новозасадените лози.

Възможни са нападения от шарения гроздов молец, чиито гъсеници повреждат ресите. У нас по лозята вредят няколко вида молци. Най-широко разпространен е шареният гроздов молец. Наред с него, по Черноморието често проблеми създава и еднопоясният гроздов молец, а понякога из лозята на Южна България се среща и миниращият гроздов молец. Най-чести и значителни са щетите от шарения и по-малко от еднопоясния.

Шареният гроздов молец е малка пеперуда. При разперени крила достига 18 – 20 мм. Предните крила са ръждивокафяви с две напречни светли ивици и неясно изразени тъмнокафяви, жълтеникави, сивозеленикави до сивосинкави шарки, откъдето идва и името му. Пеперудата лети привечер и нощно време. През деня се укрива в сенките на листата. При обезпокояване прелита с криволичещи движения на къси разстояния. Развива три поколения годишно. Живее около 10 дни, през което време снася яйца, дълги до 0,6-0,8 мм, елипсовидни и слабо сплеснати от горната страна. Женската снася яйцата, когато температурата на въздуха привечер и няколко часа след това се задържа над 13-14 градуса. От яйцата след около 7-10 дни се излюпват гъсенички, отначало белезникави, а по късно зеленикави, слабо окосмени, с тъмнокафяви главички. Гъсеничките от първото поколение се хранят с цветните пъпки, а по-късно с цъфналите реси и ягоридата. Нападнатите места оплитат в паяжинени нишки. Развитието на гъсениците продължава 25-30 дни, след което се настаняват под старата кора или в пукнатини. Там правят пашкулче, в което какавидират. След около 10-12 дни, в края на юни и първата половина на юли, какавидите се превръщат във възрастни пеперуди. Това са пеперудите от второто поколение. Те са по-многочислени и щетите от това поколение са по значителни. Излюпилите се гъсеници се вгризват в зърната и се хранят с месеста им част. Те също оплитат зърната по няколко на брой в паяжинени нишки. Какавидират по същите места, по които и гъсениците от първото поколение. През август, когато започне да зрее гроздето, се появяват пеперудите от третото поколение. Гъсениците им се хранят с месестата част на гроздето, като за изхранването си повреждат по няколко зърна. Приключат ли развитието си, също се настаняват под старата кора или в пукнатини на колове, какавидират и в това състояние зимуват. Гъсениците от това поколение са най-многочислени и нанасят най-много щети.

Еднопоясният гроздов молец е също малка пеперуда, не по-голяма от шарения гроздов молец. Предните крила са светложълти или светлокафяви със сребристи петна. По средата им е разположена тъмнокафява ивица. Когато крилата са събрани, тя наподобява пояс, който опасва пеперудата, откъдето идва и името на неприятеля.

Гъсеницата след излюпването е светлосива с червеникава линия по дължината на тялото. По късно цветът на гъсеницата се променя  към светлозелен, сивочервеникав, а понякога и с виолетов отенък.

По начина на живот и по повредите, които нанася, еднопоясният гроздов молец не се различава особено от шарения. Най-съществената отлика е, че развива две поколения годишно. За нормалното развитие на гъсеницата и какавидата важна е влагата, поради което по-често се среща във влажни райони. Пеперудите от първото поколение снасят яйцата също привечер, но при малко по-висока температура – 14-15 градуса. Пеперудите от второто поколение летят главно през юли, но при подходящи условия, каквито обикновено не липсват, се появяват още в края на юни.

Щетата от гроздовите молци е двояка. Освен преките повреди, те отварят рани, които способстват силното развитие на сивото гниене.

Борбата се води както с агротехнически, така и с химически средства. Преди да пристъпите към употребата на химически препарати, направете всичко възможно да предотвратите до минимум появата им. Най-съществената мярка е наесен да почистите старата кора, където е зимното убежище на неприятеля. Почиствате я навсякъде – по стъблата, кордоните и рамената и я изгаряте. Ако използвате дървени колове за опорна конструкция, те също трябва да са без кора. Хвърлете поглед и на пукнатините по тях, за да установите има ли пашкулчета на какавиди и физически ги унищожете. Имайте предвид, че целите дървени колове се напукват повече отколкото разцепените на две.

От химическите средства за борба може да се използват някои от следните препарати.


Препарат

Начин на действие

Доза на дка конц. %

Карантинен срок         в дни

Група на употреба

Авент 150 ЕК

Контактно и

стомашно

0,025%

(25 мл/д)

10

2

Вазтак нов 100 ЕК

Контактно и

стомашно

0,0125%  

14

3

Карате експрес ВГ

Контактно и

стомашно

100 г/д

7

3

Нексид 015 КС

Контактно и

стомашно

30 мл/д
0,03%

10

3

 

Децис 25 ВГ

Контактно и

стомашно

0,04%

7

3

Карате зеон

Контактно и

стомашно

0,025

10

3

Ранер 240 СК

(двукратно

третиране

през 14 дни)

Стомашно

0,04%

14

3

Сумицидин 5 ЕК (Суми алфа

5 ЕК)

 

Контактно и

стомашно

0,04%

14

3

Фюри 10 ЕК

Контактно и

стомашно

0,0125%

1

3

Шерпа 100 ЕК

Контактно и

стомашно

40 мл/д

7

2

 

 

Към употреба на химически средства срещу този неприятел се прибягва, когато има опасност от поражения.

Икономическият праг на вредност е:

при десертните сортове:

първо поколение –  4 – 6 гъсеници на 100 лози;

второ поколение – 6 – 8 гъсеници на 100 ягориди;

трето поколение  8 – 10 гъсеници  на 100 грозда;

при винените сортове:

първо поколение – 6 – 8 гъсеници на 100 реси;

второ поколение – 8 -10 гъсеници на 100 ягориди;

трето поколение 10 – 12 гъсеници на 100 грозда.

 

Ако забележите нападения на отделни лози, най-добре е да премахнете нападнатите места с помощта на ножицата и да унищожите гъсениците или да напръскате само тях с ръчен пулверизатор. Това е напълно постижимо в малкото лозе. 

Вашият коментар