понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Обработете дълбоко почвата в зеленчуковата градина

Шест страни си партнират в проект за повишаване на устойчивостта на малките и средни млечни ферми

Обработете дълбоко почвата в зеленчуковата градина

Ако не сте успели през октомври да обработите дълбоко почвата в зеленчуковата градина, трябва да побързате. Времето няма да става по-хубаво, а и колкото по-рано се справите с тази работа, толкова и по-добре ще е за културите, които ще отглеждате през идната година. С тази обработка се извършва и основното торене. Внасят сет органични и минерални торове според запасеността на почвата и предвижданите за отглеждане култури. Обработката на почвата се предшества от почистването на площта от растителните остатъци, както и от освобождаването на участъците, заети от късни зеленчуци.

Прибирането на кореноплодните зеленчуци (моркови, ряпа, целина) повече не може да се отлага дори и в по-топлите райони на страната. Почвата започва да замръзва, а заедно с нея и горните части на кореноплодите. Ако челата са им над земята, опасността от измръзване е още по голяма.

Време е да извадите праза. За домашни нужди лесно ще го съхраните на открито в малък трап, като покриете половината до две трети от стъблата (по-точно лъжливите стъбла) с рохка пръст. Може да направите това и в избено помещение и вместо пръст да използвате пясък.

Настъпи времето за прибиране на късното главесто зеле. Ако поради ниски температури зелките замръзнат, не ги изрязвайте, а изчакайте да се размразят. Когато прогнозите не показват повишаване на температурите, изрежете зелките и ги внесете в студено помещение, където постепенно да се размразят.

Има какво да зеленее цяла зима във вашата слънчева оранжерия. Ако я имате в двора си, не разчитайте на нея само да ви узреят малко по-рано доматите. Има студоустойчиви зеленчуци, които при малко повече внимание ще ви дарят със пролетна свежест в зимните дни. Впрочем ако сте си засели някоя леха със спанак в оранжерията, тя трябва вече да се зеленее. Но има и други култури.

Лук зелен. Ако в отгледания през лятото има дребни глави, които няма да ви свършат работа в домакинството, засадете ги. Засадете и едрите, които вече прорастват. За целта прекопайте почвата и пригответе леха, широка толкова, колкото да ви е удобна за работа. Напречно на лехата оформяте през 10-12 см браздички, в които нареждате едрите луковици плътно една до друга. Дребните трябва да са малко по-нарядко – 3-6 см.  Дълбочината на засаждането е 5-6 см. Така ще получите по-дълго крехко лъжливо стъбло.

Чесън зелен. Ако са ви останали глави от зимния чесън, който сте отглеждали за консумация в зелено състояние и от който сте засаждали на открито през октомври, сега може да ги засадите в оранжерията. И без това времето им за съхранение скоро ще изтече и за домакински нужди ще използвате летния чесън. Оформете удобна за работа леха. Скилидите (използват се само по-едрите) засадете също в браздички на разстояние 12-15 см една от друга. Това е междуредовото разстояние. Подходящото разстояние в реда е 7-8 см, а дълбочината, както и при лука, е 5-6 см. 

След като засадите, покрийте лехите с полиетиленово платно. Така ще затоплите почвата и ще ускорите поникването. След това отстранете платното, но по-нататък със застудяване на времето, няма да сгрешите, ако върху лехите изградите полиетиленови тунели. Това е не толкова да предпазите от измръзване растенията, колкото да ускорите нарастването. В слънчеви дни при 18-20 градуса те бързо се развиват, но и при ниски положителни температури, макар и бавно, нарастват.

Манголд. Ако сте си отгледали в градината през лятото, сега внимателно извадете растенията, изрежете външните листа и плътно ги засадете в оранжерията. Преди големите студове изградете и над него полиетиленов тунел. Може да покривате и с рогозки, дори и през деня. Светлината за него сега не е особено важна. Ще нараства и цяла зима ще имате пресни листа.

ТОМА ХРИСТОВ

Копирането на този материал е забранено! При използване на части от него е задължително да се посочи източник и да се постави хиперлинк към него.

Вашият коментар