петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарГоведаЖИВОТНОВЪДСТВО АгрокалендарЗайциОвцеПтициСвине

Осигурете спокойна зима за животните

Осигурете спокойна зима за животните

Добри съвети за животновъда през октомври

Първа грижа на животновъда през месеца е да осигури спокойната зима за животните. Като се има предвид все по-влошаващото се време, трябва да се побърза с ремонта на помещенията, в които ще зимуват животните. В кошарите на овцете се оформят и агнилниците. Потегнете ясли, хранилки, поилки и всякакъв друг инвентар, който ще ви е необходим в зимните грижи за животните. Вижте изправността на електрическата инсталация и състоянието на осветителните тела. Независимо от ремонта, който ще направите, ако се налага, осигурете и газови фенери.

Изключително важно е да се направи добра преценка на качеството и количеството на наличния фураж. През зимните месеци поради неблагоприятните климатични условия по-трудно може да бъде запълнен недостигът чрез доставка от други места, а се намира обикновено и на по-висока цена.

Тиквите и кореноплодните фуражни растения се прибират главно през октомври. Те са изключително ценна съставка на зимните дажби на преживните животни, когато няма тревна растителност. Трябва да се вземат мерки за своевременното им съхранение, при това на място, което няма да създава затруднения при използването им. За агнетата и телетата много са полезни морковите, та затова, ако иматевъзможност, осигурете им достатъчно количество.

Есенните валежи и все още относително високите температури предизвикват растеж на тревна растителност, която се използва за паша. Трябва обаче да се внимава кога да се изкарват животните по пасищата. В никакъв случай не бива да става това, когато има слана.

Заслужава си да се оползотворят годните за храна на животните растителни отпадъци, получени при прибирането на есенната реколта от градините и полските култури. Трябва обаче да се следи да не са започнали гнилостни процеси, каквито се наблюдават често в натрупаната на купи растителна маса.

През октомври някои от по-рано заплодените овце ще навлязат във втория етап от бременността си и през декември отново ще станат майки. Това налага повече внимание, по-внимателно отношение, грижа за опазване от простуди и, разбира се, хранене, съобразено с етапа на бременността им.

За сеитбата на многогодишни и едногодишни бобово-житни фуражни смески моментът е много подходящ. Най-благоприятният срок е първата половина на октомври. 

Вашият коментар