неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарГоведаЖИВОТНОВЪДСТВО АгрокалендарОвце

Пашата е вече твърде оскъдна, но каквато и да е, трябва да се използва

Пашата е вече твърде оскъдна, но каквато и да е, трябва да се използва

Пашата е вече твърде оскъдна, но каквато и да е, трябва да се използва. През септември тревата често е покрита с роса, а по високите пасища не са изключени и слани. Животните трябва да се пускат сутрин по-късно, след вдигането на росата. Когато няма роса, животните може да пасат от ранно утро до късна вечер.

Като добавка към пашата могат да послужат зелените растителни остатъци от различни градински растения. Трябва да се внимава те да не престояват дълго на купчини, където се получава самозагряване вследствие на развитието на вредни за животните плесени.

Един от най-ценните груби фуражи през зимата представлява царевичакът. Времето му за събиране и съхранение е сега, когато се прибира царевичното зърно от средно ранните и средно късните хибриди. Трябва да се събира и складира добре изсъхнал. Когато е събран и навързан на снопи влажен, мухлясва и става опасен за животните.

Време е да потегнете помещенията, в които ще зимуват животните, както и дворовете край тях. Отлагането е свързано с риска от бързо влошаване на метеорологичните условия, които може да затруднят строително-ремонтните работи. Част от подготовката  на оборите е и ремонтът на пътищата към тях, за да се избегнат транспортните проблеми при зимни условия.

Поради наближаващата зима е наложителна и преценка на наличните зърнени, тревни, груби и сочни фуражи. Не бива да се отлага, защото недостигът по-трудно се осигурява при неблагоприятните есенно-зимни условия.

Люцерната е най-ценният белтъчен фураж за всички категории животни, а целият септември е най-благоприятният срок за сеитбата й. Есенните посеви по-добре се справят с никнещите плевели в сравнение с пролетните, до настъпването на зимата растенията се вкореняват добре, устояват на ниските температури и още първият, майският, откос е богат.

През септември започва и сеитбата на многогодишните бобово-житни тревни смески, стига да има достатъчно влага в почвата. Засяват се семената на житния компонент, а на бобовия обикновено през пролетта. Ако няма достатъчно влага в почвата, по добре е сеитбата на житните треви да се отложи за пролетта, защото при късна сеитба растенията може да не се окоренят добре и да пострадат през зимата.

Вашият коментар