вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарОвощарствоРАСТЕНИЕВЪДСТВОРастителна защитаТОРЕНЕ

Понижите температурата в помещението за съхранение на плодовете, набрани през октомври

Понижите температурата в помещението за съхранение на плодовете, набрани през октомври

За овощаря

Още в първите дни н октомври следва да завърши беритбата и на най-късните сортове ябълки и круши. Време е да се берат и дюлите, а след тях и мушмулите. Мушмулите е най-добре да се оберат, когато вече са мръзнали от първите една-две есенни слани. Така стават годни за консумация. Те не подлежат на трайно съхранение

Постарайте те се да понижите температурата в използваното от вас помещение за съхранение на плодовете. В организираното производство с пазарна цел това се постига лесно в специалните плодохранилища с климатични инсталации. В масовата любителска практика това е невъзможно. За любителя овощар единствената възможност е да  отваря широко вратите и прозорците през нощта, а през деня плътно да ги затваря. Не бива да се пропуска и поддържането на висока влажност. Ако тя не може да се постигне по естествен път, трябва в помещението да се разположат широки съдове с вода.

Веднага след беритбата добрият стопанин почиства дръвчетата и площта под тях от счупени клони. Това ще улесни есенната  обработка на почвата. С тази обработка е добре през година да внасяте по 2-4 кг оборски тор, 50-70 г суперфосфат и 30-50 г калиев сулфат, а всяка година и по 30-40 г карбамид на квадратен метър. Трите вида минерален тор може и да са в предлаганата от различни производители и търговци комбинирана азотно-фосфорно-калиева (NPK) форма  Така ще възстановите изнесените с реколтата хранителни вещества и ще осигурите нормално развитие и редовно плододаване на дръвчетата.

Плододаващите и засадените през септември ягоди през втората половина на октомври трябва да се окопаят. Постарайте се дълбочината на окопаването в междуредията да е около 10 см, а в близост до растенията не повече ат 3 – 4 см. С това окопаване леко загърлете растенията. Това ще предпази повърхностните корени от измръзване, а браздите в междуредията ще съдействат за навлизане на повече влага в почвата от есенно-зимните валежи.

Все още може да създавате нови ягодови насаждения, но се постарайте да свършите тази работа още в началото на месеца. Колкото по-късно, толкова повече растения може да не се вкоренят и да загинат през зимата.

 

Ще садите ли малини, сега му е времето. Малини може да се засаждат и през пролетта, но есента е за предпочитане. Най-подходящият момент е втората половина на октомври до първите дни на ноември. Засадени в този срок те успяват добре да се вкоренят и да иззимуват успешно. Разбира се, за това допринася много и добрата подготовка на почвата през септември. Ако по някаква причина не сте успели да направите това, побързайте да го сторите още в първата половина на месеца.

За дворните любителски насаждения почвата обикновено се прекопава с права лопата. Малините ще се развият бързо и ще дават обилна реколта на фона на добро торене. Затова преди обработката разхвърлете равномерно на определената площ по 40 – 60 кг угнил оборски тор, 25 – 40 г суперфосфат  и 15 – 20 г калиев сулфат на 10 кв. метра.

За засаждане се употребяват коренови издънки, произведени в разсадник, но може да използвате и от съществуващо насаждение в двора или любезно предоставени ви от приятели и съседи. При всички случаи те трябва да отговарят на определени условия. Много е важно да имат силно развита коренова система. Слабо вкоренените е по-добре да не засаждате, защото и да се прихванат, трудно формират храст, а това означава загуба поне на една година. Дължината на корените трябва да е над 15 см за първо качество и над 10 см за второ. По леторастите не трябва да се забелязват следи от болести (най-често дидимела), неприятели или физически наранявания.

Преди засаждането изрежете повредените корени, а краищата на по-дебелите опреснете до здрава тъкан. Ако кореновата система е леко позасъхнала, добре ще е да я натопите за няколко часа във вода.

Растенията се засаждат в прави редове. В големите насаждения, където за обработка се използват машини, разстоянието между тях е 2 – 2,50 м, но за условията на малкия двор достатъчно е 1,50 до 2,00 м. В реда растенията се разполагат на 40 – 50 см едно от друго. Засаждайте в дупки, толкова големи, колкото корените да се разстелят свободно и на такава дълбочина, на каквато са били в разсадника. При есенното засаждане е желателно тя да е 2 – 3 см по-голяма. Дупките запълвате с пръст и притъпквате с крака. Всяко растение трябва да полеете с 3 – 4 л вода, независимо, че почвата може да е влажна. Това е нужно, за да се постигне желаният контакт между корени и почвени частици.

Грешка ще бъде, ако след засаждането оставите целия летораст с надежда да берете плодове от него. Така само ще затормозите растението в първата му година и това може да се отрази на прихващането. Затова изрежете всяка издънка на височина 25 – 30 см. От пъпките на подземното стъбло ще се развият още през първата година 1 – 2 издънки. Най-много ще израснат на 3-тата – 4-тата година и тогава вече ще берете по много малини.

Наближава времето за засаждане на овощни дръвчета. Ако възнамерявате да садите ябълки, избирайки сорта, трябва да имате предвид някои подробности на пръв поглед, но всъщност важни неща. Обикновено стопанинът иска да има ранни, средно ранни и късни сортове. Трябва обаче да вземе под внимание една важна биологична особеност. Някои сортове може да се самоопрашват, но други задължително трябва да бъдат опрашени от друг сорт, за да образуват завръз. Не ни е във възможностите да знаем всичките сортове, които ще се предлагат на пазара, но надяваме с посочените в приложената таблица да бъдем полезни.

 

Срокове на зреене на ябълкови сортове и техните опрашители

 Сортове

Срокове на зреене

          Опрашители

Виста бела

01 – 10,07

Айдъред, Джърсимак, Молиз делишес,

вариететите на Червена превъзходна

 

Примруж  

10 – 20,08

Грени Смит, вариететите на Червена превъзходна и Златна превъзходна

Молиз делишес

15 – 20,08  

Грени Смит, Златна превъзходна,

Старкримсон

 

Джонатан и        

вариететите му

 

05 – 15,09  

Златна превъзходна, Златна пармена, Старкинг,Червена превъзходна

 

Червена превъз  

ходна и вариете

тите й, Старкрим-

сон и Купер 4

 (Рубиспър)

 

 

10 – 20,09

Златна превъзходна, Айвания, Грени

Смит, Карастоянка, Молиз делишес,

Озарак голд

 

 

Златна превъзход-

на и вариететите й

Смути, Белголден,

Голден сан расе

тинг, Морспър

голден

 

20 – 30,09

Вариететите на Червена превъзходна,

Грени Смит, Мерлоуз

 

Джонаголд

20 – 30,09

Вариететите на Червена превъзходна

Мерлоуз

25 – 30,09

Златна пармена, вариететите на

Златна превъзходна, Глостер 69, Грени Смит

 

Муцу (Криспи)

25 – 30,09

Грени Смит, Мелроуз, вариететите на Червена

превъзходна

 

Флорина

25,09 – 05,10

Вариететите на Червена превъзходна, Смети,

Грени Смит, Морспър голден

 

Айдъред

25,09 – 05,10

Вариететите на Червена превъзходна и Златна превъзходна, Грени Смит, Зимна бананова, Златна пармена

 

 

Вашият коментар