петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВОТОРЕНЕ

Премахнете върховете на ранните домати, за да узреят по-бързо – Добри съвети през юни за градинаря

Премахнете върховете на ранните домати, за да узреят по-бързо - Добри съвети през юни за градинаря

Добри съвети Юни За градинаря

 

Ако искате по-бързо да наедреят и узреят плодовете на  ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, премахнете върховете им над 2 все още нердоразвити листа. Това се прави когато растенията са във фаза 4-6-то съцветие. На повечето места в страната засадените в нормалните срокове на открито ранни домати достигат тази фаза в началото на юни. От пазвите на горните две листа ще се развият колтуци, които по-късно ще дадат плодове.

 

Началото на юни е подходящото време за сеитба на разсада за късни домати. На 1,5-2 кв. метра може да отгледате разсад за 100 кв. метра късни домати. Този разсад не се пикира, но засявайте семената по-рядко.

 

Разсадът за късното зеле и късния карфиол също се засява през първата половина на месеца. Подходящият срок е между 5-и и 15-и. Към по-късната дата може да се придържат стопаните от райони с по-късна и по-продължителна есен.

 

Дайте богата закуска на зарзавата в градината. Обилната реколта, която ни се ще да приберем от зеленчуците, няма да стане без подхранване. Най-широко употребяваният тор за подхранване е богатият на азот амониев нитрат. Хайде да не коментираме употребата му от екологична гледна точка. Ще споменем само, че струва пари. А в същото време почти във всеки български двор има чудесно средство за подхранване – торът от крави, кози, овце, кокошки, патици и други животни. Използвали са го градинарите от незапомнени времена.

Всички тези торове се употребяват като напълно разложени за основно торене с есенната дълбока обработка на почвата. За подхранване начинът на употребата им е по-различен. Използват се като пресни и при всички случаи разредени с вода. В такова размито състояние с тях се полива. Сполучливо са нарекли старите градинари тези поливки шербетни. Говеждият тор се разрежда с 5-6 части вода, конският, овчият и козият – с 6-8, а птичият – с 10-12. Става въпрос не за тегловни, а за обемни части, сиреч на кофа тор съответни кофи вода. Птичият тор предварително се размесва в равни части с вода, разбърква се 1-2 дни, и след като се утаят твърдите съставки, течната лесно се отделя и се разрежда. За шербетните поливки на големи площи градинарите изкопават малък басейн, поставят в него пресен говежди тора и водата, като минава, го разнася по редовете. За малкото дворно стопанство това не е така удобно и затова торът се разтваря в подходящи съдове – варели, бидони и др. Така приготвен, подхранващият разтвор се излива край растенията с помощта на лейка без решетка и се внимава да не попада върху листата, за да не причини евентуално изгаряния. Ако попадне, тогава се отмива с лейка, само че този път с решетка.

Не е уместно кореноплодните зеленчуци да се подхранват по този начин. Иначе повечето от останалите се отплащат с по-голяма и по-доброкачествена реколта. Такова подхранване е ефективно при:

доматите – 15-20 дни след разсаждането, при поява на първите червени плодове от първото съцветие и около две седмици  след него;

пипера – 14-15 дни след разсаждането, след образуването на първия завръз, 15-20 дни по късно и в началото на август;

патладжана – около 20 дни след разсаждането и втори и трети път през 15-20 дни;

краставиците – при образуването на 2-3 листа, при появата на първите плодове и при слаб растеж за втори и трети път през около 2 седмици.

За такова подхранване се използват от половин литър до 2-3 литра разтвор на растение, според фазата, в която са растенията, според нуждата и, разбира се, според възможностите.

 

За краставиците маната е опасна още в най-ранната им възраст. Наричат я още кубинска мана. Причинител на болестта е гъбичка. (Pseudoperenospora cubensis). От нея страдат и пъпешите, а също и тиквичките. Развива се през цялата година, като от полето преминава в оранжериите, а напролет обратно. Засяга най-вече листата. Ще я познаете по жълтите петна, ограничени от нерватурата. От долната страна на петната при по-висока влажност се вижда тъмен налеп. Това са спорите  на гъбата, с които тя се размножава. Листата бързо пожълтяват, изсъхват и загиват. Независимо от използването на препарати за борба с болестта, тези листа трябва да се откъсват и унищожават.

Пръсканията започват веднага след поникването или разсаждането с препрати с предпазно действие. При появата на първото петно се преминава към препарати със лекуващо (системно) действие.

 

Някои препарати за борба с маната по краставицата                                             

                                  
Препарат

Начин на

действие

 

Доза/дка

(конц. %)

Карантинен

срок в дни

 

Категория

на употреба

Верита ВГ

Предпазно и лечебно

0,15%

        7

       3

Вивандо

Предпазно и лечебно

20 мл/дка

(0,02%)

        3

       3

Шамп ВП

(Шампион ВП)

Предпазно

0,15%

       14

        3

Алиет флаш

Лечебно и предпазно

0,3%   

         4

        3

Икуейшън про

Препазно и лечебно

0,4%

(40 г/дка)

        7

        3

Куадрис 25 СК

Предпазно

0,075%

        3

        3

Ридомил голд МЦ 68 ВГ

Предпазно

и лечебно

 

250 г

      14

 

        3

Манкоцеб

80 ВП

Предпазно

0,25%

      20

        3

Вашият коментар