неделя, декември 16, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарИнсектицидиРастителна защитаФунгицидиХербициди

През май за пръскачката няма умора – Добри съвети през май за овощаря

През май за пръскачката няма умора - Добри съвети през май за овощаря

2.15ХилядиЧетения
NivaBG.com

Добри съвети през май за овощаря

 

Наблюдавайте редовно растежа на дръвчетата.  Накарайте младите клонки да растат в желана от вас посока. Основният инструмент за оформяне на короната на младите дръвчета е овощарската ножица, но тя не е всичко. Истина е че режейки на външна, на вътрешна или на странична пъпка ние насочваме растежа на клонката в подходяща посока. Често обаче тези усилия предварително са обречени на неуспех. Това се случва обикновено при сортове овошки, чиито клони са предразположени към вертикален или хоризонтален разтеж.

фиг. 1Вертикално растящите клони остават слабо свързани с централни клон (водача). Причината е проста – с надебеляването в острия ъгъл между скелетната клонка и водача се резполага мъртвата повърхност на кората им. Такива клони лесно се отчесват под товара на плодовете, снега или под напора на вятъра (фиж фиг 1, а – правилно растящият клон е здраво свързан със стъблото, докато б –  растящият под остър ъгъл има по-малка свързаща повърхост.). Клоните, които растат хоризонтално пък провисват. По тях и сокодвижението е по-затруднено.

Установено е, че най-подходящият ъгъл, под който трябва да израстват скелетните клони, е 45 градуса. Може и да не е точно толкова, но стремежът е да е близко до толкова. Това се постига по различни ачини. На изправено растящите може да се прикачи някакава тежест. По-често се прибягва към поставяне на разпонки (фиг 2). Приготвят се от изрязани клонки, а още по-добре от тънки плоски летвички. Растящите под по-голям ъгъл клонки се привързват така, че да растят малко по-изправено, около 45 градуса. Използат се различни подходящи материали. При всички случаи трябва да се вземат мерки кората да не се наранява.

На младите, навлизащи в плододаване дръвчета, трябва да премахнете всички плодове до 50 см от върховете на водача и скелетните клони. Така ще осигурите правилен растеж

През май за пръскачката няма умора. Бързото развитие на болестите и неприятелите по овощните видове определя месец май като критичен от гледище на растителната защита. Дръвчетата образуват листа и клонки, прецъфтяват и завръзите нарастват. Тези процеси се благоприятстват от непрекъснатото повишаване на температурите и честите превалявания. Но топлото време и високата атмосферна влажност са благоприятни и за болестите и неприятелите, което налага интензивна борба с тях.

Ябълките и крушите са особено уязвими на болестта струпясване. След цъфтежа до големина на завръзите колкото лешник пръсканията се повтарят през 7 дни в зависимост от метеорологичните условия и използвания препарат. Едва когато времето се засуши, може да се поразредят, но във влажни години са наложителни дори и през август.

През месеца започва да лети и пеперудата на ябълковия плодов червей. Летежът и яйцеснасането протичат в продължителен период и в зависимост от тяхната динамика се провежда първото пръскане, най-сполучливо по сигнал на растителнозащитните служби. Препоръчва се за първото пръскане да се изполват препарати, които блокират образуването на хитин у насекомите, каквто е димилин 25 ВП.      

Периодът е критичен в борбата срещу болестта червени листни петна по сливата. През месеца започва летежът и яйцеснасането на пеперудата сливов плодов червей. Пръскане се налага в зависимост от развитието на неприятеля и степента на поражение (3-5% повредени завръзи).

Срещу болестта бяла ръжда (цилиндроспороза) по черешите и вишните през май се предприемат 2-3 пръскания през 10-14 дни.

Черешовата муха при нормални условия лети през последната десетдневка на май. Тя е агресивен, упорит и поради това твърде досаден неприятел. На нея се дължи червясването на плодовете. Напада най-вече средно ранните череши, по малко вишната, махалебката и дивата череша. Ранните черешови сортове изпреварват развитието й, поради което опасността от нападение ги отминава. Тя не нанася пряко повреди. Появява се като възрастно насекомо отначалото на май и се храни с нектар от цъфтящата растителност и с други сладки сокове. Към края на месеца узрява полово. Женските пробиват с твърдото си яйцеполагало кожицата на зачервяващите се, но още неомекнали череши и снасят яйцата си от плод на плод. Една женска снася по около 400 яйца. Ларвичките се излюпват за 6 до 12 дни и се хранят с омекващото плодово месо. Развитието им продължава 2-3 седмици и обикновено завършва с пълното узряване на плодовете. Тогава те се спускат в почвата, където на дълбочина 3-5 см правят землиста камерка и какавидират. Така престояват до следващата година, за да повторят цикъла. Естествено, при благоприятни условия на презимуване те ще са много повече и щетите много по-чувствителни.

Борбата с черешовата муха се води с химически и агротехнически средства. Определянето на точния момент за пръскане е сложно нещо. Известен ориентир е появата на руменец по плодовете на червените сортове и слабото омекване от огряваната страна на белите. Най-добър ефект от пръскането може да се очаква, когато сигнал за него се подаде от регионалните поделения на Националната служба за растителна защита. Ето и подходащите препарати за борба с този неприятел:
Препарат

Начин на действие

Доза на дка конц. %

Карантинен срок в дни

Група на употреба

Вазтак нов 100 ЕК

Контактно и

стомашно

0,015%

7

3

Децис 2,5 ЕК        

Контактно и

стомашно

0,03%

7

3

Карате експрес ВГ

Контактно и

стомашно

40-60 г/д

7

3

Нексид 015 КС   

Контактно и

стомашно

30 мл/д
0,03%

7

3

 

 

Второ пръскане се извършва 10-12 дни след първото.

Любителят обаче не трябва да разчита само на пръскачката, още по-малко, когато установи, че плодовете са червиви – пръскането вече е безсмислено. Употребата на препарати може да се сведе до минимум, дори да се изключи, ако плодовете се оберат преди ларвите да са ги напуснали и да са се укрили в почвата. Ако не стават за консумация или за преработка в компоти и други хранителни продукти, може да се използват за храна на птици и други животни, за алкохолна ферментация или да угният в компоста. Освен това летните, зимните и пролетните обработки на почвата допринасят много за унищожаването на ларвите и какавидите. За съжаление често в дворовете почвата под черешите с години остава непокътната, а и ларвите си се развиват необезпокоявани в зреещите плодове, към които стопанинът е загубил интерес.

Ако отглеждате лимоново дръвче, вижте има ли нужда от подмяна на съдъ и почвата в него. Много са днес любителите овощари, които отглеждат лимонови дръвчета. Освен с проблема топлина през зимните месеци, налага се да се справят тяхото полива, подхранване, със смяната на почвата в съда. Така е дащото у нас лимонът може да се отглежда само като саксийно растение. Обикновена практика е през зимата да му се осигурява принудителна почивка в хладно помещение (6-8 градуса), а напролет да се изнася на терасата или в градината. Най-добре се чувства в градината, леко засенчвано от по-високи дървета, като често се полива и опръсква, за да се създаде по-висока въздушна влажност. Разбира се, за успешното му развитие и плододаване е много важно почвата в съда да е богата на хранителни вещества. Но колкото и да са, те се изчерпват. Въпросът се решава лесно в млада възраст на лимоновото дръвче – разполагаме стъбото между средния и безименния пръст на лявата ръка, обръщаме саксията, както е показано на фиг. 3, и с леко потупване отделяме всичката почва, порнизана гъсто от корените. Така прехвърляме растението в по-голяма саксия и корените бързо проникват в новата торопочвена смес.

Проблемите възникват, когато личончето достига значителни размери и съдът става толкова голям, че манипулациите по прехвърлянето по тозиш начин стават непосилни. Тогава можем да си послужим с въже, с което обвързваме внимателно стъбото и след като го прехвърлим през някой здрав дървесен клон, както е показано на фиг. 4 (може греда и скрипец), освобождаваме лимоновото дръчне от съда. Ако и това вече е невъзможно, решениет е секторната подмяна на почвата. За целта една четвърт от пръстта в съда се изрязва с остър нож и се изхвърля. Освободеното място се запълва с нова торопочвена смеска, приготвена от 2 части градинска пръст, 1 част прегорял оборски тор и 1 част чист речен пясък. Не след дълго пространството с новата почва се пронизва от нови корени. На следващата година се изрязва нов сектор, на следващата – пак и т. н.

Вашият коментар