вторник, септември 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарЛозарствоТОРЕНЕ

Приготвяне на домашно вино – Добри съвети през януари за лозаря и винаря

Приготвяне на домашно вино - Добри съвети през януари за лозаря и винаря

Ясните и мразовити дни на януари са много подходящ момент за претакане на домашното вино. В такива дни утайките са плътно на дъното. Преточеното вино трябва да изпълва новия съд без остатък на въздух. Ако това е невъзможно, в празнината трябва да се изгори сяра или сярна лентичка. Така ще предпазите виното от заболяване, като оцетно вкисване или цветясване, например.

Цветясването е честа болест по домашните вина, защото при направата им се пренебрегват някои елементарни правила. На първо място е, че не се предотвратява достъпът на въздух до виното.
Болеста се причинява от няколко вида гъбички, които разграждат алкохола, за което им е нужен и кислородът от въздуха. Започва с появата на тънка белезникава или с розов отенък ципа, която впоследствие се уплътнява и втвърдява. Тогава тя се разкъсва и започва да пада към дъното, виното се размътва и придобива вкус на изветряло.

Срещу това заболяване при домашно вино най-важни са редпазните мерки – строга хигиена при направата на виното, сулфитиране на мъстта преди началото на ферментацията, предотвратяване на достъпа на въздух до ферментиращата мъст и до готовото вино и др.

Лекуването до голяма степен е възможно, но само в началото, още с появата на първите признаци. Трябва да се отстрани образувалата се ципа. Това може да стане с доливане на вино в съда с помощта на дълга фуния. Така ципата се изнася до ръба на съда и лесно се отстранява. След това виното се сулфитира със серниста киселина в доза 100-150 мл на 100 л вино, филтрира се и се налива в чист и опушен чрез изгаряне на сяра или серна лентичка.

Когато болестта е в по-напреднала фаза, лекуването е невъзможно, защото по-голямата част от алкохола във виното се е преварнала въ вода и въглероден диоксид.

Вашият коментар