петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарОтлгежданеПЧЕЛАРСТВО

След главната паша идеален рой се постига чрез разделяне наполовина

След главната паша идеален рой се постига чрез разделяне наполовина

Добри съвети за пчеларя през август

 

След главната паша идеален рой се постига чрез разделяне наполовина. Този начин на изкуствено роене е много ефективен, но може да се приложи само при много силни семейства. Всички пити трябва да са покрити с пчели, да има много пило, мед и прашец. Прилага се веднага след главната паша.

Разделянето се извършва в празен кошер със същата форма и цвят. Поставяте го до кошера със семейството, което ще делите. От него изваждате половината от питите с меда, пилото и пчелите по тях. Внимавате в кой кошер ще попадне майката. След като ограничите гнездата с преградните дъски, кошерите, вече затворени, отстранявате на равни разстояния от около 50 см  от предишното положение на входа на разделяния кошер. Цялата манипулация извършвате в обедните часове, когато повечето от пчелите са навън. Връщайки се, те не намират входа на старото му място и се устремяват към входа на единия или другия кошер. Ако в единия навлизат повече, изместете го малко встрани. Вечерта на семейството без майка давате съешена майка или зрял маточник. През следващите дни отдалечавате постепенно кошерите един от друг, докато достигнат на определените им постоянни места.

При този начин на изкуствено роене се получават жизнени семейства с пчели от различна възраст. Те успешно се развиват и през следващата година активно навлизат в главния медосбор.

Вашият коментар