петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРастителна защита

Важно е да не се допусне развитието на филизи по лозите – Добри съвети за за лозаря през юни

Важно е да не се допусне развитието на филизи по лозите - Добри съвети за за лозаря през юни

Добри съвети за За лозаря през юни

 

Ако вече веднъж сте филизили лозите, не мислете, че сте свършили тази работа. Израстват нови филизи и това налага редовното им отстраняване. Особено важно е да не се допусне развитието на филизи по стъблата на младите лози, на които ще придадете някоя от стъблените формировки. Недопустимо е развитието на филизи по стъблата и кордоните на вече формираните лози.

Лозите са във фаза буен растеж, което налага редовното привързване на леторастите към носещата конструкция. Не бива да се допуска полягането и разстилането им по земята, защото така опасността от зараза с мана е много по-голяма, а пръскането е силно затруднено.

Проследявайте внимателно как протича цъфтежът, особено при дворно отглежданите десертни сортове, за да вземете съответните мерки при евентуално изресяване. В случай на нужда може да прибегнете и към колтучене в сектора на ресите, за да създадете по добра възможност за опрашване при сортовете с едри листа. При сортовете с функционално женски цветове (Чауш, Черна разакия и др.) се налага и допълнително изкуствено опрашване.

Градушките са често явление през юни. При евентуални поражения се вземат съответстващите на тях мерки, предимно пръскане с медни препарати (бордолезов разтвор), а в някои случаи и специална резитба.

Борбата с маната и оидиума си остава основна грижа през целия месец. Пръсканията се извършват съобразно бързото развитие на новия прираст и метеорологичните условя.

Наблюдавайте радовно лозинте за евентуално нападение от акари. Жълтият лозов акар е много малък, поразиите му са много големи. За да го видите, ще ви трябва лупа. Иначе е почти незабележим. Но намножили се, поразиите му се виждат отдалече. Нападнатите леторасти потъмняват, покривайки се с тъмнокафяв налеп. Стават крехки и чупливи, често загиват. Акарите се настаняват и по листата, най-вече младите, те пожълтяват от множеството убождания, после потъмняват и загиват.

Неприятелят го има във всички лозарски райони на страната. Зимуват възрастните женски индивиди под старата кора на лозите, където се струпват със стотици. Напролет се разпълзяват към младите леторасти, после по листата, ресите и гроздето. Започват да снасят яйца през май и до есента се развиват 6-8 поколения.

Изключително важен момент от борбата с лозовия акар е почистването и изгарянето на старата кора. Това може да сведе числеността му под прага на икономическа вредност. Ако и това не помогне, прибягва се до някой от следните акарициди:

 

Препарат

Начин на

действие

 

Конц. %

Доза на дка

Карантинен

срок в дни

 

Категория

на употреба

 

Аполо 50 СК

Контактно

  0,04%

      60

        3

Масай ВП

Контактно и стомашно

  25 г/дка

      30

        2

Нисоран

5 ЕК

 

Контактно

  0,05%

      30

        3

Ортус 5 СК

Контактно

  0,05%

      15

       2

Санмайт 20 ВП

Контактно

  0,05%

      30

 

 

Сезонът е много подходящ за облагородяване на лози по някой от начините “на зелено”, както и за вкореняване на зелени резници. Освен че е лесно, присаждането на лози по време на вегетацията има и предимството, че при неуспех може да се повтори веднага, вместо да се чака една година. Това е защото подходящият срок за такова присаждане е доста разтеглен – от края на май до втората половина на юли.

Има два начина за присаждане на зелено – на обикновена копулация и на разцеп. На който и от тях да се спрете, предварително трябва да подготвите лозата за присаждане. Избирате 2-3, най-много 5, летораста, а останалите премахвате. Ден – два педи присаждането полейте лозата. Преди да пристъпите към същинското присаждане, почистете филизите, които ще облагородявате, от листа, реси, мустаци. На удобно място край себе си поставете в съд с вода филизите, от които ще взимате калеми.

Обикновена копулация

Най-подходящото място за поставяне на калема е зоната на вдървесиняването. Нея ще установите чрез внимателно опипване с пръсти. В тази зона откъм страната на горното зимно око правите кос отрез под ъгъл около 30 градуса през междувъзлието. Подготвяте калема, като прерязвате филиза, еднакво дебел с подложката, на около 2 см под лист и на около сантиметър над него. В пазвата на листа има пъпка. Тя може и да е незабележима, но добре е да е започнала да се развива. Две трети от листната петура премахвате. От страната на пъпката на около половин сантиметър под нея правите кос отрез, еднакъв по наклон и размер с отреза на подложката. Веднага след това поставяте калема върху подложката, така че отрезите напълно да се покрият. Двете части привързвате с памучен конец без да правите възли, а само усуквате краищата му. Ако до час върху калема се появи капка, значи, че соковете са преминали в него и съединяването е успешно. Присадения филиз трябва да привържете към колче, за да избегнете повредите от вятъра (фиг. 1). След 2-3 седмици пъпката се развива, срастването е станало и тогава задължително снемате превръзката.

На разцеп

Разликата е в направата на отрезите. Избраният за подложка летораст прерязвате напречно на 3-4 см над възела (коляното). След това почти до него правите разцеп по диаметъра. От двете страни под възела на калемчето, еднакво дебело с подложката, правите коси отрези, така че да се оформи клин. Така подготвено го пъхвате в разцепа и привързвате с памучен конец (фиг. 2).

Успехът на присаждането зависи от гладкостта на отрезите. От значение са и метеорологичните условия. Когато времето е по-влажно и относително хладно, калемът не засъхва и срастването е по-сигурно. Затова е и добре да засенчите мястото на присаждането. За да не засъхват отрезите по време на манипулацията, най-добре е да присаждате сутрин до 9 часа и надвечер след 17 часа. В хладно и влажно време може през целия ден.

Вашият коментар