петък, август 12, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРастителна защита

Ягодите не могат без августовските грижи

Ягодите не могат без августовските грижи

Добри съвети за овощаря през август

 

Малините вече се поливат много пестеливо. Ако искате да берете догодина пак сочни малини, първата ви работа сега след беритбата е да изрежете до земята всички леторасти, които са дали плода си. Имайте предвид, че малиновите леторасти дават плод само веднъж и то на втората година. След беритбата постепенно загиват. В това си състояние те само пречат на израстването на новите издънки, които догодина ще цъфтят и връзват, а и се превръщат и в развъдник на болестите и неприятелите, от които страда малината. Ако има нови леторасти, които растат наблизо и взаимно се пречат, и от тях някои ще трябва още отсега да изрежете. Това трябва да правите до есента, че и до пролетта, когато ще установите окончателната им гъстота. Тогава трябва да има между тях разстояние от 10-20 см или ако ги отглеждате в непрекъсната лента, широка 60-90 см, на един метър да се наброяват от 18 до  25 летораста. Ако са отделни храсти, леторастите трябва да се не повече от 12.

След беритбата и тази първа резитба почвата е доста отъпкана. Затова трябва да я разрохкате. Ако е много твърда, полейте и след като изпръхне, ще се обрати лесно и доброкачествено. За целта не използвайте много вода. Изобщо с напояването на малините през август трябва да се внимава. Преовлажняването подтиква новите леторасти към буен растеж, те не успяват да узреят добре до настъпването на студовете и при по-сурови зими може да измръзнат. Не позволявайте обаче растенията да изпитват остра нужда от вода

 

Ягодите не могат без августовските грижи. Когато сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка есен, за да имате едногодишни, двегодишни и тригодишни насаждения. По-старите не се отплащат за грижите.

Към края на август ягодовите растения започват да залагат цветните пъпки. Ето защо е много важно да са осигурени с вода и хранителни вещества. Това ще зависи от вас.

Полейте обилно, за да може да обработите добре почвата. Щом тя изпръхне, разхвърляйте 30-40 г суперфосфат и 10-15 г калиев сулфат на квадратен метър. Много добре ще постъпите, ако предварително смесите тези торове с 5-10 пъти повече прегорял оборски тор или компост. Постарайте се да разпределите равномерно сместа върху площта и така, че да не остава по листата на растенията. След това заровете торовете чрез прекопаването на почвата.

За да усвоят растенията хранителните вещества, почвата трябва да се поддържа влажна. Август е сух и горещ месец. Затова най-вероятно е да ви се наложи докъм средата на септември да полеете още веднъж или два  пъти. Всяка поливка трябва да бъде последвана от плитко разрохкване на почвената повърхност.

Нуждата от пръскане все още не е отминала

Горещото и сухо време през август ограничава развитието на някои болести, но е благоприятно за други.

Ябълките и крушите вече не са така застрашени от струпясването и пръскания се налагат само в дъждовно време. Много опасен е ябълковият плодов червей, който напада и двата овощни вида. Развива се второто поколение на този неприятел, което причинява най-силно червясване. В зависимост от метеорологичните условия и степента на падение се налагат в различните райони на страната 2-3 пръскания. Някои от предпочитаните препарати през този период са посочени в приложената таблица:

 
Препарат

Начин на действие

Конц. в %

Доза в г (мл) на дка

Карантинен срок в дни

Група за употреба

Вазтак нов 100 ЕК

Контактно, стомашно, респираторно и репелентно

0,0125%

7

3

Децис 2,5 ЕК

Контактно и стомашно

0,03%

7

3

Дурсбан 4 ЕК

Контактно и стомашно

0,2%

28

2

Карате зеон 5 КС

Контактно и стомашно

0,02%

14

3

Релдан 40 ЕК

Контактно, стомашно и фумигантно

0,12%

14

3

Сумицидин 5 ЕК (Суми алфа 5 ЕК

Контактно и стомашно

0,02%

14

3

Суперсект мега (Суперсект екстра)

Контактно и стомашно

0,015%

7

3

Шерпа 100 ЕК

Контактно и стомашно

30 мл/дка

14

2

 

 

Сливите се нападат от сливовия плодов червей. При нужда се предприемат пръскания с вазтак 100 ЕК – 0,0125%, децис 2,5 ЕК – 0,05%, ранер 240 СК- 0,03%  и др.

Прасковите може да бъдат засегнати от късното кафяво гниене. Пръсканията са продължение на борбата с ранното кафяво гниене и се извършват през около 10 дни. При сортовете, чиято беритба е предстояща, се преустановяват три седмици преди беритбата.

Всички овощни видове са застрашени от нападения от листни въшки и акари. При нужда се предприемат пръскания с някой от посочените за предните периоди препарати.

Вашият коментар