вторник, май 28, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Земеделски календар месец декември

Земеделски календар месец декември

ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ

Тома Христов

На полето

Привършва полската работа и няма вече причини техниката да остава на открито. Плугове, брани, валяци, сеялки и всякакви други машини и оръдия, в т. ч. и инструментите за ръчни работи, трябва да бъдат прибрани. Почистени, смазани и боядисани те трябва да заемат своето място под навеси и други закрити помещения. Всяка машина следва да бъде съхранена по предписанията на фирмата производител.

Време е за потягане на подлежащата на ремонт техника. Колкото и далечни да изглеждат пролетните работи, те ще настъпят скоро. В много за много неща и на много места маши нуждата от оран, култивиране, брануване, сеитба ще настъпи още през февруари. Ако лошо време може да бъде извинение, неоправдани ще са закъснения поради неизправност на машини.

Не оставяйте без наблюдение съхраняваното зърно. Тази практика, ежедневна за големите складови стопанства, трябва да бъде и постоянна и в стопанствата на всички домакинства, които съхраняват фуражно зърно за изхранване на домашните животни. Опасно е проникването на влага в насипаното зърно, опасни са и различни насекоми, като складови неприятели, както и мишки и плъхове. Постарайте се да поддържате възможно най-ниска температура в зърнохранилището. През зимата това се постига, като се отворят прозорците и на тях се поставят мрежи, за да не навлизат птици. Ниската температура ограничава и дори спира дейността на вредители като гъгрицата, зърновите бръмбари и други складови неприятели. Срещу мишките и плъховете поставете капани и заложете отровни примамки.

Не оставяйте без наблюдение и есенните посеви. Вижте състоянието им, в което навлизат в зимата. Това ще позволи да си направите изводи за сроковете и качеството на сеитбата, ще ви помогне да набележите мерки за по-нататъшните грижи за тях. Обърнете специално внимание на поражения от житен бегач и полски гризачи.

В зеленчуковата градина

Довършването на дълбоката обработка на почвата в градината след изрязването на зелето и карфиола е неотменна задача, която следва да се изпълни колкото е възможно по-бързо. Не пренебрегвайте изваждането на всички кочани и други остатъци от зелевите култури. Те са сигурното убежище на едни от най-упоритите вредители по тях – почвообитаващи паразити, телени червеи, листни въшки и др.

По-голямата част от градинарския инвентар (мотики, гребла, пособия за поливане и др.) вече е ненужен в ежедневната ви работа – почистете го и го съхранете на подходящо място и по подходящ начин. За сметка на това ще ви трябва инвентарът, свързан с отглеждането на разсадите за оранжерийно и полско производство на ранни зеленчуци – количка, тарга, маркир, трамбовка. Проверете състоянието на термометрите. Ако са счупени или повредени, набавете нови.

Дървените колове и притки, които са ви служили за опора на високо растящите зеленчуци през лятото, сега приберете и подредете на сухо място под навеса. При почистването им обърнете внимание дали в пукнатините им не са се настанили за зимуване някои насекомни неприятели. Ако забележите пашкулите на разни какавиди, унищожете ги.
Торопочвената смес за отглеждането на разсада, ако не сте използвали хубавите дни на лятото и есента да я приготвите, трябва да побързате сега да сторите това. Има ли хубави дни през декември, използвайте ги. Дори да ви трябва и за по-късни сеитби (средно ранни домати, патладжан и пипер), през януари и февруари едва ли ще намерите по-добри условия.

Потегнете съоръженията за отглеждане на разсада. Изкопайте траповете в полиетиленовите оранжерии и осигурете покривния материал. Ако поддържате класически парници със стъклени покрития, проверете състоянието на рамките и им поставете липсващите стъкла.

Изградете ветрозащитни прегради край съоръженията за производство на разсад откъм страната на студените северни и североизточни ветрове, ако няма естествени бариери пред тяхното нахлуване.

Време е да започнете да събирате материала за биотопливо, ако разчитате на него при отглеждането на разсада, а не на друг топлоизточник. Конски или говежди, торът събирайте на малки купчинки, за да не допуснете предварителното му самозагряване.

Декември е много подходящ срок, особено за по-южните райони на страната, за предзимно засяване на моркови, магданоз, салати, и други зеленчуци, при които този начин на отглеждане е възможен и често е за предпочитане.

Съхраняваните зеленчуци в избените помещения трябва да прегледате на няколко пъти през месеца и да вземете съответстващи мерки, ако откриете повреди и отклонения от правилния режим на съхранение.

В овощната градина

Декември е месец на довършване на есенните работи в овощната градина. Не подценявайте агротехническите мерки в борбата с болестите и неприятелите. Погрешно е да се смята, че пролетните и летните пръскания с химически средства ще ви решат проблемите. Те ще са резултатни, когато са съчетани с всички останали средства за растителна защита.

Варосване на дръвчеВреме е да се захванете с почистването на короните на дърветата от мумифицирани плодове и гъсенични гнезда. И в труднодостъпните места това се постига лесно с ножица гъсеничарка. Ако досега не сте, сега остържете с телена четка и нож старата напукана кора на дръвчетата и белосайте с вар стволовете им и по-дебелите клони. Не оставяйте почвата необработена.

Ако не сте успели да напръскате костилковите овощни видове с бордолезов разтвор през миналия месец, използвайте хубавите дни на декември, за да свършите тази работа. За това пръскане благоприятният срок е доста разтеглен и е ограничен предимно от силното влошаване на времето. Пръскането ще е ефективно, ако температурата на въздуха не е по-ниска от 5 градуса. Тихи и топли дни са възможни повече в първата половина на месеца. Затова не отлагайте.
Овощни дръвчета може да засаждате и през декември, стига времето да позволява да се работи. Най-важно e температурата на въздуха да не е по-ниска от 5-6 градуса и почвата да не е преовлажнена. Има ли такава възможност, използвайте я. По-добре през декември, отколкото през пролетта.

Настъпва времето за събиране на калеми за присаждане. Вземат се от южната страна на дръвчетата и се съхраняват в леко влажен пясък, заровени в почвата. За такова съхранение се изкопават трапове откъм северните страни на постройки, където температурните колебания през зимата и рано напролет са малки.

Проверявайте редовно състоянието на съхраняваните в домашното плодохранилище плодове. Ако температурата е висока, може да я понижите, като отворите вратите и прозорците през по-хладните часове на денонощието. Чрез такова проветряване може да регулирате донякъде и влагата, за да не се развият плесени и плодовете да не загниват. Сухо ли е, трябва да внесете широки съдове с вода, за да се овлажни въздухът. При ниска влажност водата от плодовете се изпарява и кората им се нагърчва.

Почистете и приберете инвентара и инструментите, с които сте си служили досега и ги подредете на сухо в склада. Онова, което подлежи на ремонт, отделете. В неподходящи за друга работа дни може да се захванете с отстраняване на повредите.

В лозeто

Дълбоката обработка на почвата в лозето, ако не е извършена до края на миналия месец, трябва да завърши още в началото на декември. По-нататък времето няма да е благоприятно за такъв вид работа, а и да е благоприятно, ефектът от нея ще бъде все по-малък. На наклонени терени при оран с плуг обработката трябва да се извършва напречно на наклона. Така се ограничават ерозионните процеси, водата от есенно-зимните валежи прониква по-дълбоко, което осигурява по-добро влагозапасяване.
 
В лозята на наклонени терени през месеца може да продължи изграждането на землени прегради, които да задържат водата от валежите. Това също е мярка за по-добро влагозапасяване на почвата с голям противоерозионен ефект.
Трябва колкото е възможно по-рано през месеца да приключи загребването на лозята, ако по някаква причина не приключило през ноември.

Риголването на площите за пролетно засаждане на нови лозя може да продължи през целия месец, стига времето да позволява. Не е късно да се риголва и през януари. Тази работа трябва да приключи два месеца преди засаждането, за да се уплътни достатъчно почвата, но не е сигурно дали през януари ще има добри дни за работа. Ето защо ще е полезно да се постараете риголването да завърши още през декември.

Лозови калемиПрез месеца може да се събират резници за директно вкореняване и за приготвяне на калеми за облагородяване. За малки нужди се съхраняват заровени в леко влажен пясък до около 10 см височина от основата им, навързани на снопчета. Не разчитайте на паметта си – на всяко снопче привържете и етикет с името на сорта.

Тихата ферментация и при вината от късните винени сортове вече е приключила и претакането трябва да е извършено. Ако първото претакане не е направено, вече няма никакви основания за отлагането му. Сега трябва да се проследява как протичат следферментационните процеси и да се реагира незабавно при установяване на отклонения.

Важна грижа за младите вина е да не се допускат празни пространства в съдовете, като своевременно се доливат. В случай че няма вино от същия сорт и същото качество за доливане, в празнината трябва периодично да се изгаря сярна лентичка.

Съхраняваното грозде в прясно състояние подлежи на постоянен контрол през месеца. Постарайте в хранилището да поддържате възможната при домашни условия най-ниска положителна температура. Ако в помещението е топло, проветрявайте в по-хладните часове на денонощието, за да навлезе и по-хладен въздух. Установите ли при проверката загнили зърна, отстранете ги с помощта на малка ножица със заоблен връх. В помещението изгорете сярна лентичка.

В цветната градина

Засаждането на декоративни дървета и храсти с опадливи листа през декември е напълно възможно, стига времето да позволява работа на открито и температурата на въздуха, а и на почвата, да е над 5-6 градуса. Такова предзимно засаждане е за предпочитане пред пролетното. Общоприетото съкращаване на клонките с около 1/3 можете да отложите за пролетта, а клонките на конския кестен и калината изобщо не се съкращават.

Резитбата на декоративните храсти не е излишна преди настъпването на зимата. Така ще ги облекчите при обилни снеговалежи.

За да предпазите от счупване поради обилен снеговалеж декоративните храсти, превържете ги пръстеновидно с тънък тел на едно-две места, така че клоните им да бъдат разположени почти вертикално. Така снегът няма да се натрупва по тях. Тази мярка е полезна както за вечно зелените храсти, така и за храстите с опадливи листа, независимо от извършената резитба.

Вниманието през месеца се насочва предимно към отглеждането на стайните цветя. Настанете ги на подходящите им места, съобразно техните изисквания към светлината и температурата. Все по-засилващото се застудяване ви принуждава да поддържате висока (25-30 градуса) температура в някои жилищни помещения, която за повечето оглеждани цветя не е подходяща. Имайте предвид това при настаняването им в жилището. При висока температура постарайте се и да поддържате по-висока въздушна влажност, както и по-обилно осветление. Поливайте съобразно нуждите.
Студената вода не е подходяща за поливане на стайните цветя. Тя стресира кореновата система и нарушава нейната нормална работа. Трябва да има температурата на стаята. Ако не я подгрявате специално, оставете я известно време в стаята, докато придобие нейната температура.

Коледничето ще цъфти за Коледа, ако му осигурите разсеяна светлина край северен или западен прозорец, висока влажност и температура 18-20 градуса, щом забележите появата на цветните пъпки. Успеете ли в началото на цъфтежа да я понижите с няколко градуса, ще се радвате на искрящите му цветове дълго време.

Коледната звезда ще разпилее багрите на връхните си листа, които често наричаме погрешно цвят, ако я настаните на южен прозорец и осигурите температура над 18 градуса. При умерени поливки ще се радвате на красотата й дълго през зимните дни. Едва през февруари ще започнете да я подготвяте за почивка.

 

Вашият коментар