вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВОТОРЕНЕ

Земеделски календар месец септември

Земеделски календар месец септември

ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

 

Тома Христов

 

 

На полето

 

За земеделския стопанин септември е един от най-натоварените с полска работа месеци, което изисква пресметливост и добра организация в използването на техниката и живата сила.Ако дълбоката оран все още не е завършена, трябва да се направи всичко възможно тя да завърши още в първите дни на септември. Това е от значение не само за добрите резултати от пролетниците през идната година, но и за успешното справяне с многобройните предстоящи задачи.

 

Трябва да се бърза с прибирането на слънчогледа от по-късните посеви, за да не се похаби семето поради влошаване на метеорологичните условия и да не го изкълват птиците. Грешат онези стопани, които чакат всички листа по стъблото напълно да изсъхнат. Когато най-високо разположените са все още зелени и в средата на питите има цветни листенца, слънчогледът е готов за прибиране. Всяко закъснение е свързано с големи загуби.

 

Започва прибирането на средно ранните и средно късните хибриди царевица. Най-широко използваният начин е прибирането на кочани и съхранението им в кошове, където зърното с все още висока влажност може да просъхне, а стъблената маса да се използва за фураж. Когато кочаните са с по висока от 25-27% влажност, трябва преди внасянето им в кошовете да се разтелат на тънък пласт под навес, където да просъхнат.

 

Навременната подготовка на почвата за есенната сеитба ще зависи от бързото освобождаване на пощите, заети с царевица, както и с по-късни посеви слънчоглед. При тези предшественици се налагат едно или две дискования за раздробяване на растителните остатъци, оран на дълбочина 22-24 см, двукратно дискуване на дълбочина 6-8 см и валиране. Ако площта е чиста от растителни остатъци, оранта може да е по-плитка – 12-18 см.

 

Към края на месеца започва есенната сеитба. Като най-подходяща начална дата за сеитбата на пшеницата в предпланинската част на Северозападна България и високите полета на Югозападна България се смята 20 септември. Пет дни по-късно трябва да започне сеитбата и в предпланинските райони на Южна България.

 

През септември завършва подготовката на площите за засаждане на маслодайна роза, което сега се изразява в разхвърляне на 2-3 т оборски и заораването му на 20-22 см дълбочина. Ако се предвижда пролетно засаждане, сега е времето площта да се риголва.

 

Започва подготовката на площите за отглеждане на анасон и резене, която се изразява в оран на дълбочина 22-25 см. За резенето площта се наторява и с по 2-3 т оборски тор на декар. Не се торят с оборски тор площите за анасон, защото удължава вегетацията му. Дава се на предшестващата култура.

 

Към края на месеца започва прибирането на фъстъците. Моментът се познава по лекото пожълтяване на листата и бледорозовата до месночервена окраска на обвивката на семената.

 

В зеленчуковата градина

 

Време е усилено прибиране на реколтата от голям брой зеленчуци, част от която се използва за приготвяне на зимнина. При беритбата на плодовите зеленчуци – домати, пипер, патладжан, краставици – редом с доброкачествените плодове трябва да се откъсват и повредените от болести или по някаква друга причина. Оставени на корен, те пречат на наедряването на все още неузрелите плодове. Поливките след беритбата се отразяват благоприятно върху наедряването на останалите плодове.

 

При беритбата на зеленчуците се съобразявайте с метеорологичните прогнози, вземайте винаги под внимание развитието на метеорологичните процеси, за да не се допусне похабяване на продукция. При опасност от слани, каквато не е изключена в края на месеца в някои по-високи райони, редом със узрелите домати се прибират и зелените. Много от тях ще узреят при подходящи условия на съхранение, а други пък ще послужат за приготвяне на туршии.

 

На късните домети още в първите дни на месеца трябва да бъдат премахнати чрез прещипване  върховете и на двете стъбла (по принцип те се отглеждат двустъблено), независимо колко съцветия са образували. Това ще ускори наедряването и узряването на вече формирали се плодове. Ръководно начало за извършване на тази практика може да ви бъде и обичайното време за образуване на първите слани в района. Тя се извършва около 40 дни преди този момент.

 

Нуждата от поливане на праза вече не е така голяма, но все още не е отпаднала. От поливане се нуждаят зелето и карфиола. Полива се веднъж в седмицата, освен ако голяма суша не налага скъсяване на междуполивния период или обилни валежи не отменят някоя от тях.

 

За сеитбата на спанака възникват благоприятни условия още в началото на месеца. Поетапната сеитба през десетина дни до средата на следващия месец осигурява и поетапно прибиране. Късните посеви се оставят да презимуват за получаване на ранна пролетна продукция.

 

През втората половина на септември настъпва времето за сеитба на разсада за предзимно засаждане на салатите (марулите). Разсадът се отглежда на открита леха, а грижите се заключават главно в поливане и плевене.

 

Краят на септември е подходящото време за сеитба на репички. Само при високи температури, напомнящи летните, каквито понякога биват, сеитбата може да се отложи до настъпването на захлаждане.

 

Хубавите дни на септември трябва да се използват за приготвяне на торопочвени смески за разсадите, които ще се засяват през декември, януари и февруари. Възможно е лошо време през следващите месеци да затрудни сериозно приготвянето им.

 

В овощната градина

 

Зреят есенните сортове ябълки и круши, зреят късни праскови и сливи. Навременната беритба и успешното оползотворяване на реколтата се превръщат в основна грижа на овощаря през септември. Следната диеграма ще ви ориентира за сроковетене зреене на някои от по-разпространените и ябълки.

 

Срокове за засаждане на ябълки

 

Повечето от зреещите през септември сортове ябълки и круши подлежат на по-краткотрайно или по-дълготрайно съхранение до настъпването на консумативната им зрялост. Това налага безупречна подготовка както на мястото за съхранение, така и на амбалажа, в който ще бъдат поставени плодовете.

 

Грижата за младите ябълкови градини и за единичните дворни дръвчета не престават и през септември. Почвата трябва да се поддържа в рохко състояние и умерено влажна. С поливките през септември не бива да се прекалява, но недопустимо е и засушаването, в случай че то от лятно премине в есенно.

 

Ако в междуредията на младата овощна градина е отглеждан някой ран зеленчук, сега площта трябва да бъде освободена от растителните остатъци и почвата обработена. Затрудненията, предизвикани от евентуално засушаване, може да се преодолеят с предварителна поливка.

 

Най-благоприятният момент за засаждане на ягоди, отглеждани по традиционните начини, настъпва през последната десетдневка на месеца. Засаденият по това време разсад успява да се вкорени добре и младите растения успешно издържат на зимните студове.

 

Плододаващите ягоди е добре да бъдат полети веднъж още в началото на месеца и с последвалата напояването обработка да се подхранят със суперфосфат (30-40 г/м2) и калиев сулфат (15-20 г/м2). В случай на благоприятно овлажняване на почвата от естествени валежи поливката е излишна.

 

Плододаващите малинови насаждения се нуждаят от окопаване. Поливането може да затрудни узряването на издънките и да ги направи по-податливи на зимните студове. В случай на силно засушаване обаче поливането с умерена поливна норма дава добър резултат.

 

Подготовката на площта за създаване на ново малиново насаждение започва при първа възможност през септември. За промишлено производство почвата се обработва на дълбочина 45-60 см, но при дворни условия достатъчни са 30-35 см. Много е важно с тази обработка да се внесат според почвата и възможностите по 2-5 кг на квадратен метър оборски тор, както и 60-80 г суперфосфат.

 

Риголването на площите за създаване на нови овощни градини и съпровождащото го основно торене трябва да приключат колкото е възможно по-рано през месеца. При по-късна обработка на почвата не може да се постигне желаното й уплътняване до момента на засаждането.

 

Няма да сгрешите, ако използвате свободно време през септември да изкопаете посадъчните ями за засаждане на единични дръвчета в двора или на друго избрано от вас място.

 

В лозето

 

Настъпва гроздоберът. От началото на месеца до края му последователно зреят винени сортове като Пино ноар, Шардоне, Пловдивска малага, Евмолпия, Алиготе, Ризлинг, Мискет отонел, Памид, Тамянка, Орфей, Мерло, Каберне совиньон, Ркацители, Гъмза, Димят. Към беритбата на гроздето трябва да се пристъпва не толкова по календарна дата, колкото по предварителна оценка на захарното и киселинното му съдържание.

 

Преди да пристъпите към направата на виното от зреещите през месеца сортове, обърнете внимание на годността на инвентара, почистването на винарските съдове и хигиената на помещението за ферментация. Отстранете допуснатите слабости. Малки пропуски може да причинят изхвърлянето на големи количества гроздова реколта.

 

През месеца зрее гроздето и на по-късните десертни сортове. Прореждането на листата около гроздовете, особено при асмовидно отглежданите дворни лози, ще улесни проникването на слънчевите лъчи. Това ще ускори узряването и натрупването на повече захари и ще допринесе за по-доброто обагряне на кожицата на гроздовите зърна. Премахването на част от листата ще осигури и по-добро проветряване, което ще ограничи възможността за развитие на сивото гниене.

 

За съхранение в прясно състояние е подходящо гроздето от някои сортове като Болгар, Хамбургски мискет, Сензо, Димят и други. Успехът при съхранението ще зависи много от състоянието му при беритбата – да не е наранено и нападнато от болести и неприятели, да е обрано в най-подходящия момент на зрелост, а мястото за съхранение да е безупречно чисто и дезинфекцирано.

 

В увлеченията по прибирането и преработката на гроздето грижата за младите лази не бива да остава на заден план Вегетацията продължава и задачата по опазването им от болести и неприятели все още не отпада. Още в началото на месеца се налага пръскане срещу гъбни болести (мана, оидиум), а при наличие на акари и се прибягва и до употребата на акарицид.

 

Ако през август сте пропуснали да почистите росните корени на младите лози, направете го през септември, още в началото му. Така ще осигурите правилно развитие на кореновата система, което ще гарантира устойчивост на летните засушавания, нормално плододаване всяка година и по-дълъг живот на лозите. В зависимост от възможностите ви и обичайното развитие на метеорологичните условия на района, към края на месеца може да пристъпите към загребване на младите лози.

 

В цветната градина

 

Повечето от цветята в градината ви от състояние на усилен цъфтеж преминават постепенно към покой. Полагайте грижи за тях до края на развитието им. Сега нуждата от вода е по-малка, но не допускайте да изсъхнат преждевременно. Разрохквайте почвата около тях и не допускайте развитието на плевели. Така те ще продължат да ви радват, особено тези, които и по природа са способни да цъфтят и през октомври – невенът, богородичките, пламъкът, върбинката, грамофончето и др.

 

Обърнете внимание на розите. През този период те често страдат от някои гъбни заболявания, като брашнеста мана, черни листни петна или ръжда. Не са изключени нападения на листни въшки и акари. Освен употребата на подходящи препарати, много помага изрязването на засегнатите части – клонки или части от тях. Но това изисква чести наблюдения, за до се установи нападението още в началото му.

 

Отглежданите на балкона цветя също се нуждаят от постоянни грижи. Ако валежите през септември може да отменят поливките на цветята в двора, не е така и със саксиите, които са на терасата. Захлаждането и по-дългите нощи намаляват нуждата им от вода, но макар и по-рядко, трябва да се поливат. Разрохквайте и почвата в саксиите, защото е много сбита в резултат на честите летни поливки.

 

Отбирането на семена от някои цветя, като от тагетес, ешолция, календула, парички, петльов гребен и други, продължава. За да избегнете разпиляването им, откъсвайте плодните кутийки сутрин. Септември е подходящото време за засаждане на разсада от теменуги, незабравки, маргаритки, делфиниум и други. Подберете им онези места в двора, където ще се чувстват най-добре, а за да изразят напълно красотата си, засаждайте ги в лехи, бордюри, ивици и различни други цветни фигури в комбинация с другите декоративни елементи на градината.

 

Ако искате да създадете тревни площи в дворната градина, септември е подходящото време за тази работа. Благоприятните условия настъпват към третата десетдневка на месеца, когато вследствие на валежите семената поникват нормално. Тези посеви се вкореняват добре до настъпването на зимата, успешно понасят студовете и не се изтеглят от почвата в резултат на редуващи се замръзвания и размразявания.

 

Вечно зелените декоративни дървета и храсти също се засаждат през септември, за разлика от дърветата и храстите с опадливи листа. Засаждат се с пръст около корените, което изключва необходимостта от подрязването им. Не се изрязват или съкращават клонки в коронките им.

 

В края на месеца се изрязват надземните части на прецъфтелите многогодишни цветя, които ще зимуват на открито. Изрязаните стъбла се изгарят или се поставят за компостиране.

Вашият коментар