вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цените на пшеницата на международните пазари вървят нагоре заради намеренията на Русия да повиши експортните мита

Безпокойството у търговците на зърно се засилва и от намеренията за въвеждане на квоти за износ на руско зърно

Борсова търговия

В допълнение на лошите климатични условия в редица страни производители, влияние върху поскъпването на пшеницата на международните пазари оказва и намерението на Русия да повиши експортните мита, информира UkrAgroconsult. “Можем да преразгледаме сегашната формула на плаващи експортни мита на зърното, ако цените на международните пазари продължат да растат“, заяви аграрният министър на страната Дмитрий Патрушев. Митата бяха въведени в средата на 2021 година за да се намали износа на страната и да намали вътрешната инфлация в Русия. Според думите му Русия възнамрява да установи и квоти за експорта на зърно през първата половина на следващата година.

В началото на ноември цените на контрактите на пшеницата в Чикаго достигнаха до най-високото си ниво от 2012 година насам, а фючърсите в Париж достигнаха до рекордно високи цени след като засушаването оказа негативно влияние върху добивите в редица производствени региони по света заедно с измръзвания и проливните дъждове в различни периоди на развитието на посевите. От своя страна в последния си доклад експертите от американския департамент намалиха прогнозната си оценка за предлагането на пшеница на международните пазари,което надмина очакванията на анализаторите.

„Ако се стигне до значително увеличение на цените на пшеницата на международните пазари например до 400 долара за тон, смятаме да увеличим експортните мита“, заяви Патрушев. Неотдавнашните мерки касаещи въвеждането на квоти при износа и експортните мита оказаха ограничено влияние на общото предлагане на пшеница през сезона, а износът на руска пшеница продължи въпреки почти двойното увеличение на митата в последните месеци.

Въпреки това отчитайки ограничаването на пазарите се очаква положението за търговците да остане напрегнато. „Всеки път когато стане дума за преразлеждане на експортните мита, това предизвиква безпокойството ни, още повече че в последния си отчет от USDA намалиха прогнозата си за запасите от пшеница и увеличиха оценката си за глобалната търговия до рекордни нива“, заяви Мет Амерман, експерт по управление на риска.

Очаква се според Патрушев размерът на квотите за износ на руска пшеница да бъде определен в края на годината, след като се направи отчет на реколтата и нивата на износ в пърата половина на текущата стопанска година. Планира се квотите да бъдат въведени от средата на февруари. Русия оценява вътрешното търсене на пшеница на около 80 млн. тона зърно.