понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цените на пшеницата у нас без промяна за последната година- на международните пазари с до 12% нагоре

Софийска стокова борса отбелязва 27-та си годишнина

Цените на пшеницата на водещите европейски пазари са се повишили за последната година средно с между 8 и 12%, докато у нас остават на миналогодишното ниво от 300 лева за тон, съобщи днес Антоанета Белопитова от софийска стокова борса. Към момента цената на пшеницата на основните пазари се движи между 201 долара за американската и 214 долара за френската пшеница.

Експертите очакват агресивния износ от Черноморския басейн да продължава да оказва влияние върху цената на българската пшеница. Тя припомни, че Египет продължава да купува основно руска и румънска пшеница. Цените на руската и украинска пшеница в момента са  съответно 210 и 208 долара за тон.

Заради прогнозирания  спад с около 2,5% в глобалното производство на пшеница се очаква за пръв път от шест години насам потреблението да надмине производството, но според нея натрупаните огромни преходнизапаси ще компенсира тази разлика. Експертите от Международния съвет очакват по-добра реколта от пшеница в САЩ и Австралия, и по-малка в ЕС. До момента няма данни за това, каква ще е новата реколта от шеница у нас.

При  цената на царевицата у нас също  няма промяна в нивото от март 2017 година, и  тя се движи между 280 и 300 лева за тон, докато в тази на американската и украинска царевица се повишава на годишна основа с около 19% и 10% за френската. Моментните цени са между 205 долара във Франция и 188 долара за царевицата в САЩ.  На днешния ден от Софийска стокова борса отбелязват 27-та си годишнина от своето създаване.