понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цените на царевицата и соята на международните пазари достигнаха най-високото си ниво от шест години насам

Ограничаване на експорта и негативни климатични условия оказват влияние на пазара според експерти

Значителни щети по царевицата нанасят различните видове фузариозиЗначителни щети по царевицата нанасят различните видове фузариози

Протестите на аржентинските фермери и засушаването в Южна Америка, които заплашват с намаляване на доставките доведоха до повишаване на цените на царевицата и соята до шестгодишен връх, информира UkrAgroconsult. Тенденцията за повишаване на цените на двете култури започна още през декември заради ограничаване на доставките от различни страни износители с цел задоволяване първо на вътрешното им потребление.

През миналата седмица Аржентина обяви, че временно спира да издава лицензи за експорт на царевица, , което предизвика фермерите да обявят тридневна стачка в знак на протест, докато засушаването обхванало Южна Америка създава притеснения за новата реколта. В същото време най-големият износител на пшеница-Русия се очаква да ограничи експорта на зърно от средата на февруари за да намали инфлацията на цените на храните. Всичко това се случва във време на нарастващо търсене от страна на Китай заради възстановяване на свинепроизводството в страната.

Междувременно експертите на Rabobank съобщиха, че съществува реална опасност за глобалното производство на царевица. Контрактите на царевицата със срок на доставка през март в Чикаго поскъпнаха с 2,2 процента като надминаха 5 долара за бушел, докато фючърсите на рапицата поскъпнаха до 13,75 долара за бушел. Това повлече и цените на пшеницата, които се увеличиха с 0,8%

Съобщенията от Аржентина са, че местните фермери планират да прекратят продажбата на соя и царевица до 13 януари за да изразят несъгласието си с решението на правителството за спиране на износа.

По данни на Commerzbank AG производителите се опасяват, че спирането на износа на царевица и соя може да се отрази на репутацията на страната като надежден доставчик на международните пазари. Припомня се че неотдавнащни протести също попречиха за навременното прибиране на реколтата. Въпреки че се очаква дъждовете да подпомогнат сеитбената кампания в южните части на Бразилия, от StoneX намалиха прогнозите си за реколтата от соя заради засушаването обхванало страната през декември. От Rabobank очакват продължаване на тенденцията за увеличаване на цените на царевицата и соята.