събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цените на зърното достигнаха нови рекордни стойности

Лошото качество и високите цени на европейската пшеница притесняват търговците

Борсова търговия

Цените на зърнените контракти на международните пазари в края на миналата седмица достигнаха до нови рекордни нива, пише в анализ специализираното издание agrarheute.com. Основната причина за силния тласък в цените стана последния доклад на експертите от USDA в който се дават нови негативни корекции както за глобалната реколта така и за крайните запаси. Все пак потреблението на зърно в световен мащаб всеоще не е застрашено, а европейската пшеница продължава да се търси макар и по-предпазливо.

Декемврийските контракти на пшеницата на борсата в Париж в петък поскъпнаха до 276 евро за тон, което е повишение със 7 евро спрямо седмица по-рано и с 37 евро над цената преди месец. Контрактите на пшеницата от реколта 2022 в петък се продаваха при цена от 240,25 евро за тон. Рекордна цена от 273 евро за тон отбеляза хлебната пшеница и на пристанището в Хамбург. Още по-скъпи бяха използваните основно за фураж зърнени култури като ръж и ечемик, които се продаваха съответно при 326 и 246 евро за тон. Седмицата започна с лек спад с половин евро в цените на пшеницата на борсата в Париж.

Търговци прогноират че напрегнатата ситуация на пазара едва ли ще се промени в следващите няколко месеца, дори и ако австралийската реколта от пшеница се окаже по-голяма от очакваното. Междувременно Египет прекрати поредния търрг за пшеница заради прекалено високите цени от страна на продавачите. В същото време ЕК повиши с почти 9 млн. тона експортния потенциал на страните от ЕС, с което той ще надмине с 2,4 млн. тона миналогодишното ниво, достигайки до нов рекорд. Европейски търговци съобщават, че заради лошото си качество и високи цени, клиентите им са все по-предпазливи към закупуването на европейско хлебно зърно.