събота, юни 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цените на зърното на международните пазари стигнаха 19 месечно дъно

Слабият експорт на фона на силното евро оказват натиск върху пазараСлабият експорт на фона на силното евро оказват натиск върху пазара

Цените на зърното на международните пазари регистрираха сериозен срив, като само за последните четири дни се отчита спад от 20 евро във фючърсите до 253,50 евро за тон, съобщава специализираният портал agrarheute.com. Така те достигнаха най-ниското си ниво за последните 19 месеца. Двуцифрен спад от 16 евро отчетоха и цените на царевицата, която се търгуваше за последно при цена от 250 евро на тон.

Като причина за срива na борсовите цени се отчита всеобхватния износ на пшеница от Черноморския регион и разпродажбата на зърно на големите суровинни пазари от страна на големите инвестиционни фондове. Натиск върху цените оказват и логистичните проблеми около украинския експорт. Това доведе до падане на цените на пазарите до нива, близки до тези от предвоенния период.

По оценки на украинското министерство на земеделието новата реколта от пшеница в страната се очаква да достигне до 16,6 млн. тона спрямо 20,5 млн. тона през 2022 година. Новата реколта от царевица се прогнозира да достигне до 21,7 млн. тона спрямо 25,6 млн. тона през текущата стопанска година. При рапицата се прогнозира незначително увеличение на реколтата от 3,7 на 3,8 млн. тона.

Цената на руската пшеница с високо съдържание на протеин на FoB за изминалата седмица падна с 13 долара до 227 долара за тон. Според руски анализатори през март износът на страната може да достигне до 4,2 млн. тона. За периода от началото на текущата стопанска година през юли до 19 март ЕС е изнесла общо около 22,1 млн. тона пшеница, което представлява увеличение с 8% спрямо нивото на износа за аналогичния период на предходната стопанска година.