събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Цените на зърното в Европа и САЩ остават високи

Наводнения, засушаване и валежи определят пазара на ърно

Борсова търговия

Контрактите на зърното на европейския и американския пазар остават на доста високи цени, информира „Зерно Онлайн“. Цените на борсата в Париж достигнаха до 14 годишен максимум, докато в Чикаго въпреки че отчетоха спад се намират на своя сезонен пик/ В хода на вчерашната търговия контрактите на меката пшеница със срок на доставка през декември в Чикаго достигнаха цена от 301,29 долара за тон, тези на твърдата пшеница в Канзас до 303,96 долара за тон, а на пролетната пшеница в Минеполис 373,59 долара за тон.

Фиксираната на пазара на пшеница печалба за търговците в хода на борсовата сесия оказа влияние и върху търговията с царевица и соя, чиито цени се понижиха след първоначалното поскъпване.

Цената на декемврийските фючърси на борсата в Париж се повиши до 297 евро за тон, което е най-високото ниво от септември 2007 година. Въпреки че цените на американската пшеница паднаха под своя максимум, слабото търсене и сключените ранни контракти попречиха за по-нататъчен спад в цените на контрактите.

Пазарът на зърно в Европа се поддържа основно от опасенията за намаляване на крайните запаси в света и ограниченото търсене. Освен пшеницата по време на вчерашната сесия в Париж поскъпна и царевицата, като контрактите със срок на доставка през януари се повишиха до 249,25 евро за тон.

Що се отнася до предлагането на пшеница на международните пазари проливните дъждове в Австралия заплашват реколтата в страната, докато заради наводненията в Канада се наруши транспорта на зърно до експортните пристанища. Засушаването в САЩ и Черноморския регион пък създават известни опасения по отношение на устойчивостта през задаващата се зима на посевите от есенните култури.