понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

чените от института в Садово отчитат отлични условия за формиране на добри добиви при пшеницата през тази година

Навременно подхранване на посевите заедно с добрите климатични условия са основание да се очакват добри добиви

„Тази година е една от най-подходящите за формиране на висок добив, като в в така наречените етапи на органогенезата по време на вретененето, когато се залага големината на класа, времето е било много подходящо особено в Централна и Южна България с наличието на много валежи, коментира по време на вчерашния открит ден на фермера гл.ас. Иван Алексиев от Института по растителни и генетични ресурси в Садово. Тпо-дългия период на комбинация между ниски температури и валежи според него е предпоставка за очакване на висок потенциал за добив.

„Другото условие за това според него е навременното подхранване и „ако в началото на март има ниски температури, влага и посевите са нахранени, очаквайте добри добиви“. По време на събитието учените представиха пред присъстващите земеделски производители и гости два нови сорта пшеница „Надита“ и „Сашец“ Последният е създаден от научен колектив, ръководен от доцент Златина Ур, като добивът на мокър глутен е в границите на 28,48% до 35,5%.

Сред останалите сортове  житни растения представени пред фермерите бяха и единственият български сорт ръж „Милениум“, както и овес сорт „Мина“. Сорт „Милениум“ е със сеитбена норма от 20 до 22 килограма на декар и с очаквани добиви от 700 до 800 килограма от декар. Характеризира се с устойчивост на болести доста висока студоустойчивост до -26 -27 градуса. Пролетния т овес сорт „Мина“ се сее рано на пролет и е устойчив както на полягане, така и на болести.