петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Черешите с нищожни изкупни цени от 0.80 лева за кг

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал от дъждовете и ниската изкупна цена от 80 ст. за килограм, казаха земеделски производители. Изкупуването, което започна от понеделник, е предимно за италиански фирми, съобщи БНР.

Ситуацията с брането и изкупуването на черешите в Кюстендилския регион е неблагоприятна. Плодовете се влошават от дъждовете, берачите са малко и искат висока надница – над 50 стотинки за килограм. Същевременно изкупната цена е едва 80 стотинки за килограм. Собственици на черешови градини коментират, че няма да ги берат.

Според земеделският производител и общински съветник в Кюстендил Валери Йовев обясни, че дава 50-60 стотинки за берачите и при 30 процента има напуквания.

„Предполагам, че до три-четири дни, като ги опъне жегата, ще има още напуквания. Не виждам кой ще влезе да бере. Италианците ги изкупували. Те тука всички са италианци. Като дойде черешово време, всичките са италианци. Всичко отива при двама-трима човека. Били са до 1.50 на килограм, но в редки случаи“, казва Йовев.

В същото време предприемчиви мургави българи продават череши в София по 5 лева за килограм. Всеки ден те излизат по натоварени кръстовища и за няколко часа стоката им изчезва. Във веригите супермаркети цената е още по-висока- между 7 и 9 лева за килограм, при това черешите са в пластмасови кутии от по половин килограм. Проста сметка показва, че при един тон от плодовете чистата печалба на търговците е между 4000 и 8000 лева.

Виктор Павлов