четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Черна и синя пшеница ще се отглежда в Украйна

Местни фермери се опитват да отговорят на съвременните тенденции в агрохранителната индустрия

selfp

В украинско стопанство от Хмелнитска област планират да отглеждат пшеница с черен и син цвят, съобщава UkrAgroConsult. Оттам вече са засели първите парцели с есени сортове твърда пшеница с черен цвят. В информацията се отбелязва, че фермерите са решили да започнат отглеждането на необичайните сортове пшеница, тласнати от съвременните тенденции в производството на хранителни продукти. Освен това те искат чрез оригиналните сортове да повишат своята конкурентноспособност на пазара на брашна.

„Полученото зърно планираме да преработваме в брашно, което не само да продаваме, но и да използваме в направата на хлябове в нашата пекарна. По много от своите хлебопекарни качества, новите сортове пшеница не отстъпват на традиционните“, казаха местни фермери. Според тях пшеницата с черен свят може да отстъпва единствено по отношение на добивите, които се очаква да са между 500 и 600 килограма от декар, при условие, че традиционните сортове дават средни добиви от 800 килограма от декар.

Семената на новите сортове са дело на специалистите от Одеския институт по генетика, които в продължение на десет години са работили към приспособяването на чужди цветни сортове пшеница към агро-климатичните условия в страната. Отбелязва се още, че подобна продукция се очаква да е с доста висока цена с оглед на това, че и отглеждането на подобни сортове е доста по-скъпо, а в допълнение на това стопанството е биологично сертифицирано.