петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Чесънът в Европа е кът, заради слаба реколта

Чесън, снимка: Pixabay.com

Надеждите за задоволяване на потреблението са свързани с внос от Китай и Чили

Слабата реколта от чесън в Европа увеличава опасенията от липса на достатъчно суровина за задоволяване на потреблението, пише UkrAgroConsult. Ето защо надеждите за това са свързани с вноса му от Китай и Чили.

„Основен производител в Европа се явява Испания, но наводненията през тази година са довели до унищожаване на голяма част от реколтата. Някои страни като Полша също имат известно производство на чесън, което обаче не може да задоволи вътрешното и потребление, какво да кажем за европейското“, заяви Агата Чижевская специалист от специализирания в търговията с чесън полски трейдър „Фалкон“.

За да се задоволят потребностите на европейците, търговците на чесън са се обърнали към производители на чесън от Азия и Южна Америка. В информацията се отбелязва, че вносът на чесън от Китай се явява най-доброто решение в настоящата ситуация що се касае до преработвателната индустрия и хорека сектора, но сред редица европейски домакинства съществува предубеждението, че всичко идващо от Китай в това число и чесъна са некачествени.

„Отчитайки че суровината от Южна Америка трябва да бъде изчистена и подготвена за транспорт, първите доставки оттам може да очакваме към средата на декември. Това означава доставки в Европа “ средата на януари», добави още Чижевская.