неделя, юли 12, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Заради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловен
Животновъдство

Чумата стигна до Югозападна България

Заради предсрочните парламентарни избори 05 октомври 2014 г. няма да е ловен

Положителната проба е от диво прасе в Самоковско

Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство “Искър”, , съобщи БНР.Положителната проба е от диво прасе.
От Югозападното държавно предприятие са потвърдили наличието на вируса в ловно стопанство “Искър”, след като и втората проба при дивото прасе се оказала положителна.

Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители на стопанството, на които се извършва задължителна дезинфекция.На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица и туристи.Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него.

Д-р Михаил Бащавелов, областният директор на БАБХ пояснява, че се извършва дезинфекция на всеки автомобил.Завишен е и контролът в хранителните магазини и търговските вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и около 20 месопреработвателни обекти.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия. Ветеринарите са категорични, че по-добре е те да бъдат заклани сега, тъй като все още няма регистрирано огнище на африканска чума.

Виктор Павлов