събота, юли 20, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

COCErAL повиши прогнозите си за реколтата от пшеница в ЕС и Великобритания

Експертите очакват по-слаба реколта от миналата година

От Европейската асоциация на производителите и търговците на зърно COCERAL повишиха прогнозите си за производството на пшеница в ЕС и Великобритания през 2024 година с 400 хил. тона до 134,5 млн. тона, съобщава „Зерно Онлайн“. Подобна прогноза за производството на пшеница е с 4% под миналогодишната реколта.

Експертите отбелязват , че рекордните валежи в края на миналата календарна година са нанесли щети на есенниците и най- вече на пшеницата и ечемика в Германия, Франция, Полша и Балтийските страни. На обратния полюс е Испания, където се очаква много по-добра реколта от предходната стопанска година, като дори се планира почти двойно увеличаване на производството спрямо сушавата 2023 година.
Що се отнася до производството на ечемик, от COCERAL намалиха оценката си за реколтата в ЕС и Великобритания до 59,9 млн. тона спрямо прогнозираните по-рано 61,2 млн. тона.

Новата реколта от царевица се оценява на 64,8 млн. тона, което е с половин милион тона повече в сравнение с обявената през март прогнозна оценка. Оценката за новата реколта от рапица е намалена от 20,2 на 19,4 млн. тона.