четвъртък, юни 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Copa Cogeca настоява за цялостна оценка на въздействието на Зелената сделка

Copa Cogeca настоява за цялостна оценка на въздействието на Зелената сделка

Организацията подкрепи призива на Юнкер за увеличаване вноските на страните членки в бюджета на ЕС с 1% от БВПОрганизацията подкрепи призива на Юнкер за увеличаване вноските на страните членки в бюджета на ЕС с 1% от БВП

Изправени пред голяма нестабилност и очертаващият с се Брекзит без сделка, фермерите поискаха „яснота и стабилност“, за да могат да направят дългосрочни планове за инвестиции в подобрение на производствените методи. Секторът иска цялостна оценка на въздействието на Зелената сделка. Това поискаха при провелите се вчера онлайн разговори с Франс Тимерманс представители на Copa Cogeca.

Освен това те поискаха от заместник председателя на Европейската комисия Франс имерманс разяснения относно позицията на комисията по преговорите за новата обща селскостопанска политика, съобщават от организацията.

Тимерманс потвърди пред представители на най-голямата лобистка организация на фермерите в Европа отново своето обещание от февруари за оценка на въздействието върху всяко отделно предложение, което Комисията ще направи по Зелената сделка. Той успокои фермерите, че не се предвижда оттегляне на предложенията за промени в ОСП, тъй като има възможности за преговори между отделните страни в триалога . Както е известно в медийни изяви наскоро Тимерманс заплаши , че може да се стигне до подобен ход. Според Тимерманс ключова роля в зеления преход ще имат инвестициите в нови технологии и във въглеродно неутрално земеделие.

„Зеленият договор трябва да ни помогне да разширим усилията си сред всички фермери, без да оставяме никой зад себе си. Очакваме ЕС да извърши цялостна оценка на въздействието и институциите да продължат преговорите по реформата на ОСП след 2020 г. Всички ние се нуждаем от ясна рамка и визия за земеделието в ЕС“ каза председателката на Copa Кристиан Ламбърт.

От своя страна президентът на Cogeca Рамон Арменгол добави: „Готови сме да приемем предизвикателството относно амбициите за повишаване на устойчивостта. Но очакваме ЕС да подкрепи нашите действия, като подпомогне фермерите и техните кооперации с конкретни инструменти за иновации, технологии и инфраструктура, за да осигури необходимите инвестиции.“