петък, май 14, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Covid 19 ще доведе до дефицит на сезонна работна ръка в Германия

Юлия Кльокнер предприе мерки за стабилизация на пазара на труда в сектора

IGW 2020 Rundgang mit Journalisten durch die Halle des Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft mit Bundeslandwirtschaftsministerin Julia Klöckner Julia Klöckner, Bundesministerin für Ernährung und Landwirtschaft *** Local Caption *** IGW 2020 Tour with journalists through the hall of the Federal Ministry of Food and Agriculture with Federal Minister of Agriculture Julia Klöckner Julia Klöckner, Federal Minister of Food and Agriculture

В извънредната ситуация с пандемията от коронавируса, европейското земеделие е един от секторите, който вече изпитва сериозни трудности, най-вече с дефицита на сезонна работна ръка,

пише euractiv.de. В Германия вече търсят възможности за мобилизиране с оглед липсата на достатъчно работна ръка за прибиране на реколтата в предстоящата кампания. Земеделският министър Юлия Кльокнер удължи правото на престой на сезонни земеделски работници от 70 на 115 дни за времето до октомври месец. За този срок няма да се дължат такси за социални осигуровки. Освен това са повишени прагът за допълнителни плащания към сезонните работници, както и пенсионните осигуровки.

Юлия Кльокнер оправда тези мерки с извънредното положение около пандемията с коронавируса. Германските фермери се опасяват от недостиг на работна ръка особено за прибиране на производството на плодове и зеленчуци, за които е нужен ресурс от близо 286 хил. сезонни работници. Голяма част от тях идват от страни като Полша и Румъния, но поради затворените граници в ЕС към момента това изглежда почти невъзможно. Освен това отправяйки се към родината си сезонните работници от Полша ще трябва да преминат задължителна двуседмична карантина.

По данни на федералното министерство на земеделието, само за март месец германското земеделие се нуждае от 30 хил. сезонни работници, а до май бройката им ще достигне до около 85 хил. броя. Най-напрегнато изглежда положението с прибирането на реколтата от аспержи и ягоди. Само през миналата година земеделските производители са прибрали 122 хил. тона аспержи, като в момента се опасяват, че през тази година няма да успеят да приберат всички количества. В опит за справяне с нарастващия проблем с дефицита на сезонна работна ръка, през миналата седмица от социалното министерство на страната предложиха като мярка издаването на временни работни визи на желаещи да работят като сезони работници мигранти. За сезонни работници ще могат да се ползват мигранти от страни като Албания, Босна, Сърбия,Косово, Северна Македония, Черна гора или Сенегал, се уточнява в писмо на социалното министерство.