неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

COVID-19 върна берачите на тютюн в България

Това е една от причините да се повишат с до 10% площите тази година

8Четения

Коронакризата нанесе доста щети в земеделието. Върху сектор „Тютюн“ обаче с е отрази благоприятно,тъй като има повече работна ръка, което се дължи на завърналите се българи от чужбина, занимавали се в миналото с отглеждане на тютюн. Това отчитат от Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България НАТ – 2010.

Сезонни работници, които назад във времето, преди 5 до 10 години, са били тютюнопроизводители, сега не могат да отидат да работят в други държави като Гърция, Италия и Испания, и тези бивши тютюнопроизводителите останаха това лято да работят в България и да се препитават отново с тютюнопроизводство. Това е една от причините да се повишат с до 10% площите тази година с тютюн. Друг стимул за тях са добрите изкупни цени на тютюна, които получихме през предходната 2019 година.

Освен това тютюнопроизводителите вече имат право да наемат сезонните работници както на еднодневни трудови договори, така и на многодневни за поне 120 дни наравно със секторите плодове, зеленчуци, лавандула и розов цвят. От тази възможност ще могат да се възползват до края на месец октомври.

Като цяло броят на регистрираните земеделски стопани в регистъра на тютюнопроизводителите е намалял почти наполовина. От Министерство на земеделието отчитат, че броят им е с близо 40 на сто по-малко в сравнение с 2019 година. Миналата година в регистъра са били вписани 5700 производители, а през настоящата броят им е малко над 3000. За сметка на това пък площите са увеличени с 10%.

В Североизточна България вече стартира беритбата на тютюна първа ръка. Тази година се очаква около 9000 тона суровина – с около 5% повече в сравнение с реколта 2019-а.

Над 30 са фирмите, които имат сключени договори за изкупуване на тютюн с Министерството на земеделието, храните и горите, 8 от тях оперират в региона.

Проучване на Института по аграрна икономика показва, че през последните 5 години тютюнът е единствената земеделска култура, която поддържа нивата на експорт на суровината си, дори се развива възходящо. Над 70%

от тютюна, произведен в България, е предназначен за износ. За сравнение – между 60% и 80% от зеленчуците, месото и млечните продукти са предмет на внос.

 

 

Виктор Павлов