събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Covid забавя работата по стратегията “От фермата до масата”

Евроинституциите минаха на дистанционна работа

Новите предизвикателства пред ЕС могат да гълтат по 15 млрд. евро годишноНовите предизвикателства пред ЕС могат да гълтат по 15 млрд. евро годишно

Пандемията от коронавируса и ограничителните мерки в редица европейски страни, целящи да възпрепятстват разпространението на Covid 19 вече се отразяват не само на социалноикономическото положение в ЕС, но и на работата на администрацията. Работата по ключовата стратегия, наречена „От фермата до масата“ може да се забави най-малко с един месец заради пандемията. Според последните информации от Брюксел, представянето на стратегиите „От фермата до масата“ и за запазване на биоразнообразието които са част от Зелената сделка се отлага за 29 април, съобщава euractiv.de. Това означава минимум едномесечно прекъсване на работата. От началото на пандемията институциите в ЕС преминаха на дистанционен режим на работа с пълно ограничаване на директните срещи и повечето експерти работят в домашни условия.

Определеният нов срок за представяне на двете стратегии все още не е окончателно потвърден към настоящия момент, и може да бъде променен във секи един момент според ситуацията. Говорител на ЕК потвърди за Euractiv, че работата по основополагащите документи в Зелената сделка продължава и се очаква те да бъдат представени в „идващите няколко седмици“.

Председателят на аграрната комисия в ЕП, германският християндемократ Норберт Линс приветства отлагането, като написа в Туитър, че „от това ще спечелят всички, особено във времена като сегашните, когато доставките на храни са толкова важни“. Срокът за приключване на консултациите със заинтересованите страни по тези документи изтече на 20 март.