сряда, септември 23, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

д-р Пасков: 34 дни няма нито едно заболяло или умряло животно от чума в Странджа

През 2018 г. няма огнища на чума в европейската част на Турция

297Четения

“За 34 дни в Странджа нма нито едно болно  от чума или загинало животно с  изключение на избитите”, каза по време на пресконференция днес ветеринарният лекар д-р Пламен Пасков. Според него в региона не е констатирано заболяването чума по дребнте преживни животни което се характеризира с инкубационен период между 3 и 7 дни и смъртност до 90%  особено при козите. Стана ясно че през 2018 година  в Турция са регистриани 70 огнища на чума по дребните преживни животни, но нито едно от тях не е в европейската част на страната.  Той не изключи възможността ясти от заразени животни да са внесени у нас от емигранти или диви животни, като при процеса на дефекацията им в места където пасат наши животни, те да  са проявили имунна реакция спрямо чужди антигени без обаче да са заразени. Последните огнища  та чума по дребните преживни животни  в близост до територията ни са регистрирани в Одринския вилает през 207 година и то в областите които не са контактни с българската г.раница.

Решениео на Агенцията по храните  за избиване на живоните у нас по думите му е взео преди да е получено потвърждение на пробите от Франция. Според него да се пребягва към избиване на живатните има смисъл само ко са предприети останалите мерки като ограничаване на движението на траспорт и хора в ругионите, ваксинация и е извършено епизиотично проуване.

Освен това резултатите са били изпратени за анализ и потвърждениев в истинска лабораторея а в акредитирана неправителствена акредитирана органеизация.

С подобни действия според организаторите на пресконференцията се цели обезлюдяване на пегиоа на Странджа и подготовкана аселането му с емигранти.

NivaBG.com