понеделник, март 8, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Дали хуманното отношение към животните няма да изяде парите за еко схемите?!

Повечето предложени от ЕК мерки няма да подобрят значително условията за отглеждане на животните, и мястото им не е сред еко схемите, твърди Оливър Муур

На Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдствотоНа Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдството
151Четения

В обширен материал за портала arc2020.eu Оливър Муур разсъждава върху ситуацията с бъдещите еко схеми. По думите му макар Еврокомисията да продължава да е в играта, преговорите между отделните страни в триалога показват, че продължава отслабването на еко схемите. В хода на преговорите ЕК публикува нов документ за еко схемите, в който заедно с някои добри практики обаче се откриват и мерки, насочени към хуманното отглеждане на животни, което може не само да омаловажи значението им, но и да изяде парите за тях.

Основният принос за включването на подобни мерки, наречени от него „проект за домашни любимци“ е на самия комисар по земеделие Януш Войчеховски. „Нищо от тези мерки не е добре за екологизиране на новата ОСП, като новите еко схеми могат да се окажат с по-малък бюджет от позеленяването до момента“, пише Муур.

Сред предложените мерки свързани с хуманното отношение към животните са: създаване на планове за хранене на животните, намаляване на антибиотичната резистентност, анализи на качеството на фуражите и водата, оптимизиране на стратегиите за хранене, увеличение на пространствата за животните , ежедневно осигуряване на слама и промяна на подовата настилка в помещенията , осигуряване на пръскачки за намаляване на топлинния стрес, отглеждане на нискоемисионни животни, насърчаване на генетичното разнообразие и други.

Според него подобно на прецизното земеделие, голяма част от тези мерки не би трябвало да са допустими за подпомагане под формата на еко схеми, за което има други области на ОСП. „Използването на пари от еко схеми за хуманно отглеждане на животните означава по-малко средства за областите, за които първоначално са били замислени еко схемите“, пише авторът. По думите му включването им е станало в последния момент и без  консултации и е по идея именно на комисаря по земеделие Януш Войчеховски, който доста преди да заеме този пост дълго време се е фокусирал именно върху въпросите свързани с хуманното отношение към животните. Предлагайки тези мерки, Войчеховски реално е дал регламентирана обосновка за своя „проект за домашни любимци, чието място не е там“.

Припомня се, че в миналото Войчеховски е бил председател на групата за хуманно отношение към животните в ЕП, и редовно е лобирал за хуманното отношение към животните например при кандидатстването си за поста на еврокомисар по земеделието и когато се опива да го свърже със зелените плащания.

„Това не означава да се критикуват мерките за хуманно отношение към животните като такива, защото те трябва да се прилагат, а това, че мястото им не е в еко схемите“, пише Оливър Муур. Според него първите две мерки свързани с фуражите и подобряване на жилищната среда единствено могат да се приложат като мерки за подпомагане на индустриалното земеделие, а повечето предложени мерки биха подобрили незначително условията на отглеждане на животните.