понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Дали хуманното отношение към животните няма да изяде парите за еко схемите?!

Повечето предложени от ЕК мерки няма да подобрят значително условията за отглеждане на животните, и мястото им не е сред еко схемите, твърди Оливър Муур

В обширен материал за портала arc2020.eu Оливър Муур разсъждава върху ситуацията с бъдещите еко схеми. По думите му макар Еврокомисията да продължава да е в играта, преговорите между отделните страни в триалога показват, че продължава отслабването на еко схемите. В хода на преговорите ЕК публикува нов документ за еко схемите, в който заедно с някои добри практики обаче се откриват и мерки, насочени към хуманното отглеждане на животни, което може не само да омаловажи значението им, но и да изяде парите за тях.

Основният принос за включването на подобни мерки, наречени от него „проект за домашни любимци“ е на самия комисар по земеделие Януш Войчеховски. „Нищо от тези мерки не е добре за екологизиране на новата ОСП, като новите еко схеми могат да се окажат с по-малък бюджет от позеленяването до момента“, пише Муур.

Сред предложените мерки свързани с хуманното отношение към животните са: създаване на планове за хранене на животните, намаляване на антибиотичната резистентност, анализи на качеството на фуражите и водата, оптимизиране на стратегиите за хранене, увеличение на пространствата за животните , ежедневно осигуряване на слама и промяна на подовата настилка в помещенията , осигуряване на пръскачки за намаляване на топлинния стрес, отглеждане на нискоемисионни животни, насърчаване на генетичното разнообразие и други.