понеделник, май 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Гроздокомбайн може да прибира грозде от 10 дка за 1 час
Овощарство

Дъмпингов внос срина цената на гроздето

Гроздокомбайн може да прибира грозде от 10 дка за 1 час

Килограмът падна до 20 стотинки

Тази година цените на гроздето са изключително ниски, сигнализираха фермери. В Сливенско килограмът падна на 20 стотинки. Това заяви Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, пред БТА. В района се намират едни от най-големите лозови масиви в общината.По думите на стопаните причината е дъмпингов внос от Румъния, Молдова и Македония.

Фермерите негодуват, че цената е много ниска и не може да покрие разходите, като пръскане, прекопаване, рязане, бране. За да не са на загуба, производителите трябва да продадат продукцията поне за 60 ст. за килограм.
Проблеми с реализирането на гроздето имат и производителите от съседните села Драгоданово, Калояново и Блатец. Прекупвачи предлагат едва по 20 ст./кг за винените сортове, сред които са традиционните местни „Мускат“, „Мискет“, „Ркацители“, „Сливенска шевка“, „Мерло“ и „Каберне“. Много от стопаните се принуждават да продават продукцията си на пътя, където цената на дребно е около 50 ст. за килограм.
Реколтата е с много добро качество, гроздето е с висока захарност, добивите също са високи. По информация от Областната дирекция „Земеделие” в Сливен, средният добив при винените лозя в Сливенско е 715 кг/дка, а при десертните сортове – 500 кг/дка.
Предишни години гроздето е било изкупувано от търговци от Северна България, а по-малки количества са се насочвали към винпромите.
NivaBG.com
Виктор Павлов