събота, юни 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Държавата абдикира от зърнената сделка

Министърът на земеделието очаква „изключителна“ зърнена реколта, затова няма нужда от допълнителни запаси

Няма да има изкупуване на зърно за допълване на държавните запаси, обяви изненадващо министърът на земеделието Иван Иванов. Сделката, която се точи от март, няма да се състои поради „отпаднала необходимост“, обясни министър Иванов пред bTV.

„През март, когато вицепремиерът Асен Василев обяви мащабна интервенция на държавата, имаше опасения за реколтата, но вече е ясно, че България ще произведе достатъчно жито“, категоричен бе агроминистърът.

Той посочи, че отделените за изкупуването на пшеница и слънчоглед бюджетни средства се пазят в специална сметка в БНБ.

„Парите ще бъдат пренасочени, но още няма решение за какво да се използват“, допълни Иван Иванов.

Месеци наред държавата настояваше, че трябва да изкупи значителни количества зърно, но все се появяваха пречки. Проблемите тръгнаха в самото начало, защото не беше ясно по каква схема ще се „пазарува“ жито за 1.2 млрд. лева.

Вчера през деня министърът на земеделието бе в Златна Добруджа, където обяви: „Очакваме изключително добра реколта“. Това се случи на откриването на фестивала „Бялата жътва – за земята, добруджанеца и хляба“ в община Тервел.

Дългият път, от посетите през есента пшеничени зрънца до прибраната в складовете продукция, е свързан с  много усилия, а жътвата е финал, който дава възможност на стопаните да почувстват радостта от своя труд“, това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов при откриването на фестивала „Бялата жътва – за Земята, добруджанеца и хляба“, в община Тервел. Той подчерта, че Добричкият регион, известен като житницата на България, има голямо значение за развитието на селското ни стопанство, защото формира огромна част от зърнопроизводството на страната ни. „България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света“, каза аграрният министър. По думите му прилагат се съвременни агротехнически мероприятия при отглеждането на зърнените култури и повишена грижа за състоянието на почвите. Той заяви, че като резултат  през последните пет години се отчита тенденция на задържане на средните добиви зърнени култури в страната. „През тази година очакваме средните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните нива. По експертни оценки на Областните дирекции „Земеделие“, на база обследване на моментното състояние на зърнените култури, очакваме изключително добра реколтата, която да е повече от достатъчна за осигуряване на необходимите количества за вътрешна консумация, както и за износ“, категоричен бе д-р Иванов.

Аграрният министър подчерта, че България продължава да е значим фактор на международния пазар на зърно, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. Той допълни, че пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България през 2021 г.

Министърът на земеделието заяви, че фестивалът в община Тервел, е средищно място, което откроява бит и традиции в едно и подчертава местната идентичност. Той допълни, че събитието се организира от МИГ „Тервел – Крушари“ с финансиране по подхода Водено от общностите местно развитие, като по този начин се продължават местните традиции и се подкрепя тяхното предаване на идните поколения.

„Гордост е, че Вие, добруджанските земеделски производители сте запазили дългогодишните традиции и сте съхранили обичаите за жътвата и до днес. Гордост е, че сте запазили дългогодишните традиции и сте съхранили обичаите за жътвата и до днес.

Желая ви здраве, високи добиви, успешно прибиране на реколтата и плодородна следваща година!“, заключи министър Иван Иванов.

Преди фестивалът министърът на земеделието посети земеделско стопанство със затворен цикъл на производство на млечни и месни продукти в с. Овчарово.

Виктор Павлов