четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Държавата подпомага земеделските производители със 70 млн. лева за преодоляване последиците от кризата с коронавируса

Предстои определянето на ставките за подпомагане в различните сектори

Държавата ще подпомогне около 50 хил. земеделски проиводители от секторите животновъдство, растениевъдство и пчеларство, като за целта в актуализирания бюджет на страната са предвидени 70 млн. лева, заяви служебният министър на земеделието Христо Бозуков. Целта е фермерите да се подпомогнат заради повишените разходи за фураж, ветеринарномедицински препарати, средства за растителна защита, минерални торове, електроенергия, вода и горива, вследствие на пандемията. По време на съвместно заседание на консултативните съвети по животновъдство и растениевъдство, министър Бозуков подчерта, че средствата трябва да бъдат разпределени справедливо. „Раздаване на калпак няма да има“, категоричен бе земеделският министър. По думите му, средствата се предоставят на чувствителните сектори за преодоляване на икономическите последици от пандемията.

Предложението отправено към бранша бе 35 млн. лева да бъдат насочени в животновъдството, а с тях да бъдат подкрепени 19 652 фермера. Близо 5 млн. лева ще получат 6 285 пчелари, а около 30 млн. лева ще бъдат разпределени между 23 414 земеделски стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци, включително и винени лозя.
По време на срещата бяха обсъдени вариантите на ставките за подпомагане за разпределяне на средствата по сектори. Животновъдите поискаха бюджетът, определен за техния сектор, да бъде раздаден на база на подадените заявления. Предстои така отправеното предложение да бъде обсъдено финално в кратки срокове. Извън подпомагане то ще останат птицевъдите и свиневъдите, тъй като за тях са предвидени по 3 млн. допълнително до кра на годината извън средствата, които получават за хуманно отглеждане на животните.