неделя, април 5, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Държавата си търси 80 млн. лв. от неизгодни заменки на гори

Изпълнителната агенция по горите от своя страна вече е изпратила искове за парите

3 685 дка с иглолистни и широколистни гори засегнати от пожари през това лято3 685 дка с иглолистни и широколистни гори засегнати от пожари през това лято
599
Гардоприм Плюс Голд

Държавата започна да си търси обратно 80 млн. лева от фирмите, придобили държавни гори при направени 103 заменки в цялата страна, съобщава bTV. По думите на природозащитниците загубите са десеторно повече.
Разследване на телевизия bTV сочи,че след спирането на заменките през 2009 г. стотици сделки са останали в сила, а а близо 25 хиляди декара- в частни ръце. Държавата в момента си търси 80 млн. лева, а в списъка на длъжниците са бизнесмени и бивши политици. Изпълнителната агенция по горите от своя страна вече е изпратила искове за парите.

Как обаче ставата неизгодните заменки? Например дадено лице притежава гора в район с ниски цени. Собственикът заменя земята си с друга в район до морето или планински курорт. Оценителите дават еднаква цена на двата имота, въпреки че единият е в пъти по-скъп. Държавата взема евтина гора по 5 лв. на квадрат и дава гора, която струва 25 лв на квадрат. Загубата е 20 лв. на квадрат.
По думите на Валентин Чамбов от Изпълнителната агенция по горите има изявени желания за плащане от страна на бенефициенти, на те ще платят задълженията си,когато си получат акта.

*Снимка- bTV

NivaBG.com
Виктор Павлов