сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Дамян Илиев: Най-много имитиращи продукти има в млечния сектор

Етикетът е единственият начин да се разпознава този продукт

5.63ХилядиЧетения
NivaBG.com

Най-много имитиращи продукти има в млечния сектор. Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, предава “Фокус”.

„Съветвам хората да четат внимателно етикета и подробното описание какво се съдържа в продукта. Така няма да бъдат излъгани. Етикетът е единственият начин да се разпознава този продукт, а сега и ще бъде отделен за продажба в магазинната мрежа“, обясни д-р Илиев.

По думите му основната промяна в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти е, че предприятие за производство на млечни продукти може да произвежда само продукти от мляко или само продукти, които са имитиращи. „Не може да се произвежда на едно място и от двата типа. Също трябва тези имитиращи продукти да се продават на отделен щанд в търговските обекти и да бъдат надлежно обявени. С промяната на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти са указани ясно условията, при които може да се търгува с имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко“, допълни д-р Илиев и уточни, че те трябва да са опаковани в потребителски опаковки още на етап производство в предприятието и под тази форма да се предлагат в търговската мрежа на страната на отделни щандове или обособени места с надпис „Имитиращи продукти“, на които не се предлагат млечни продукти.

„На етикетите на тези продукти, в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително трябва да се посочва „Имитиращ продукт“ и ясно да е обозначена съставката, която е използвана като частичен или пълен заместител на млечните съставки. Шрифтът на информацията трябва да е достатъчно четлив. Изискванията влизат в сила от 14 октомври 2018 г. Произведените имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, чието етикетиране не отговаря на изискванията, могат да се предлагат на пазара до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от 14 януари догодина“, обясни Илиев.

Той подчерта, че проверки ще правим до 12 септември тази година. „Инспекторите от БАБХ ще проверяват и готовността на обектите за прилагането на новостите в нормативните изисквания по отношение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След изтичането на предвидените срокове за адаптиране на производството и търговията на млечните и имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко ще правим и тематични проверки, за да видим дали производителите изпълняват и спазват разписаните в Наредбата правила“, каза още Дамян Илиев.

NivaBG.com
Виктор Павлов