сряда, септември 20, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

ДДС-то на хляба падна, а цените – не

Замесиха ли трик с хляба?  ДДС-то падна, а цените – не! Според статистиката цената на хляба е спаднала с между 1% и 11%, а тази на брашното – с между 8% и 11% спрямо края на юни. Това показват резултатите от второто експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, направено в периода 29 и 31 август.

Проучването е направено в 22 области града, за да отчете ефекта от въвеждането на нулев ДДС за брашното и хляба в актуализацията на бюджета от 1 юли.

Данните сочат, че по-силно изразено намаление има при масово потребяваните разновидности на хляб тип „Бял“ и „Добруджа“ с около 10,6 -10,9%. При останалите разновидности на хляб намалението все още е пренебрежително ниско. Запазва се тенденцията в големите търговски вериги да се отчита по-силно намаление в цените на различните видове хляб. В малките търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на печалба предопределят по-слабия спад и то конкретно при най-консумираните видове хляб.

Според синдиката с въвеждането на нулевата ставка се е очаквало по-значимо намаление при цената на хляба или поне такива са били политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и очакванията на потребителите. Според разчетите на КНСБ, намалението на цените спрямо юни следва да бъде около 83-87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този етап изследването показва, че намалението е едва 30 ст.

Освен това, делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%. Следователно, общото намаление на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде вече около 30%, от което следва, че към август цената за хляб „Бял“ би трябвало да е по 2,05 лв. за 1 кг, а на „Добруджа“ – 1.95 лв. за 1 кг., посочват от синдиката.

Според КНСБ тази антикризисна мярка струва на бюджета около 100 млн. лв., а се оказа не достатъчно ефективна. От синдиката призовават за едновременно намаление на целия размер на ДДС (например, намаление на общата ставка от 20% на 15%), което, според тях, ще повлияе на -цените на крайните продукти.

 

 

 

Виктор Павлов