неделя, ноември 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зеленчукопроизводство

Дефицит за картофено семе

Вносът е изчерпан още през февруари, а родното производство не достига

4.25ХилядиЧетения

Цената на картофите подмина 1,50 за килограм, а на някои пазари гони 2 лева. Наличните количества в базите за търговия на едро намаляват, а на много места складовете вече са празни. Не достига и семето за популярната у нас култура, алармират земеделски стопани. Вносът от Холандия, Германия и Франция е изчерпан още в средата на февруари, а родното производство не достига, пише “Марица.бг”.

Заради дефицита на пазара се завъртя и спекула. Картофи за семе под 1 лв. килото са менте. Те не са отгледани за посевен материал, а са останалите непродадени дребни картофи от реколта 2018. За това предупреди най-големият производител в Родопите Петър Канев. Той отглежда близо 100 декара в района на Момчиловци и Чепеларе, но поради високопланинския терен парцелите са по 4-5 декара и разпокъсани.

Миналата година при нас беше дъждовна, а в Германия и Холандия, откъдето основно внасяме – суша, така че и при тях има проблеми. Производителят препоръчва при покупка на картофи за семе задължително да се иска сертификат или да се взима от сигурен източник.

Фермерът коментира, че цената на посевния материал е относителна и според сорта, фракцията, големината, класа и др. показатели варира между 1 и 1,50 лв. за кг. Колкото и да е парадоксално, тя е по-висока от тази, на която се продават картофите за консумация. В същото време и техните цени гонят рекорди по борсите и в търговската мрежа. На едро вървят от лев до 1,35 лв. за кг, а с надценката на дребно стигат до 1,70 лв. Причината е, че пресните картофи още не са готови, които традиционно като първа реколта са скъпи, както и оскъдното предлагане от внос. Петър Канев се надява на нормална в метеорологично отношение година и наесен, когато масово се вадят картофи, цените да се нормализират.

За срива в производството на картофи и скока на цените предупреди още миналата година и председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. Ако през миналата година (2017 г.) изкупните цени на килограм картофи се движеха около 30-40 стотинки, тази есен продукцията се изкупуваше от производител между 60 и 65 стотинки. През зимата те надхвърлиха 1 лев, което доведе до скок на цената в търговията на дребно.

Виктор Павлов