вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ден година храни

Времето е урожайно и за фермери, и за политици

За фермерите завършва една стопанска година за която повечето от тях едва ли ще искат да се сещат. На старта на новата те са отправили поглед към по-добри времена. Времето е урожайно, а очакванията за добри добиви им дават надежда. И това въпреки пандемията, сушата, валежите, градушките и нестабилните климатични условия. За тях не е добре когато няма баланс а се редуват суша и обилни дъждове, които допълнително увеличават стреса в културите и намаляват възможностите на производителите да предвидят каква ще е жизнеспособността на стопанствата им през следващата стопанска година. Дали ще могат да заделят за инвестиции, или основно ще се концентрират в купуване на семена и борба с болести и вредители?! Защото при тях няма спиране. Днес береш едно утре прибираш друго, после садиш трето.

Времето е урожайно и за политиците. Предизборно. Както се казва ден година храни , а в техния случай четири години ще храни, и то никак не зле. Докато голяма част от земеделските производители едва ли могат да кажат, че са имали поводи през изминалата година да си кажат „Ден година храни“.

Към този коментар ни подтикна и провелия се в края на изминалата седмица фестивал на черешата в Кюстендил. Във времена на ниски изкупни цени и условия на пазара, диктувани от местни черешови магнати. Там както подобава не се мина и без политическо присъствие и предизборни обиколки на партийци и кандидат депутати, в опит да пожънат електорален успех. Минаха магистрално, предизвиквайки интереса по-скоро на медиите, дошли да отразят фестивала, отколкото на посетители и изложители. Предизборната тема беше обаче сред основните, занимаващи всички. Нали ден година храни. Борещите се за народния глас едва ли обаче са се поинтересували, как леля Таня от Жабокърт гледа череши в землищата на пет съседни села. Как се справя, и кой помага на истински отрудени хора като нея. А на такива хора им личи отдалеч, че работния ден за тях е от сутрин до вечер. За малцина политици обаче подобен режим на работа на законодателното поле не е по силите им. Те си знаят как за 20-тина минути се изкарва една допълнителна депутатска заплата или чрез консултации по проекти и предлагане на лобистки текстове се заработват комисионни и допълнителни материални стимули, защото не бива да се заблуждаваме, че ако не всички, то голяма част от политиците ни използват достъпа си до различните механизми на изпълнителната или законодателната власт за да заработят допълнително.

След розопроизводителите и пчеларите, през този месец и птицевъдите се оплакаха, че са поставени в колапс и предложиха мерки за спешното им подпомагане основно с фураж, чиито цени непрекъснато се повишават. В същото време без сътресения приключи кампанията по директните плащания. Въпреки това фонд „Земеделие“ се сдоби с ново ръководство а промени бяха направени и в „Напоителни системи“. Работата както по новите регламенти на ОСП така и по стратегическия план е на никъде. Да не говорим за плана за възстановяване от кризата с корона вируса, който едва ли ще бъде представен скоро за одобрение в Брюксел.

За земеделските производители обаче няма време да се замислят за изгоди и облаги. Отдадени на това, което сами са произвели, особено дребните фермери треперят дали някоя градушка например няма да срине усилията им, дали дъждовете няма да им донесат болести, които допълнително да увеличат не само щетите, но и разходите им. Време да мислят за бъдещи облаги имат само политиците. Сега им е паднало време урожайно!